10 Признака, че сте имали емоционално насилващ родител и това все още ви пречи

Всички се надяваме, че нашите родители са идеалните ролеви модели и ще се отнасят към нас с уважение, но за съжаление това не винаги е така.

Някои деца растат с майки и бащи, които могат да причинят на децата си вреда с начина, по който се държат. Има няколко явни признаци, че сте имали, или имате емоционален насилник за родител и въпреки че не можете да се върнете и да промените начина, по който са действали, можете да използвате тази информация, за да помогнете не само да си върнете доверието и самочувствието, но и да се научите как да не се отнасяте към другите хора в живота си по същия начин.

[ad id=“225664″]

„Емоционалното насилие включва поведение, като устно и емоционално нападение, като непрекъснато критикуване, унижение, омаловажаване или раздразнение на дете, както и изолиране, пренебрегване или отхвърляне“, казва психотерапевтът Майра Мендес, доктор по медицина. „Емоционалното насилие води до нараняване на самочувствието на детето и уврежда емоционалното или психическото благосъстояние на детето“.

Всички родители са хора, което означава, че имат недостатъци, но някои от тях имат по-дълбоки психологически проблеми, които в крайна сметка засягат начина, по който се отнасят към децата си. Ако имате напрегнати взаимоотношения с родителите си и мислите, че това може да е резултат от техните действия, внимавайте за тези 11 признаци, че сте имали емоционален насилник за родител.

1. Имате нездравословни взаимоотношения с другите
Ако имате проблеми във взаимоотношенията си с други хора, това може да се дължи на това, как са ви третирали вашите родители. „Когато децата изпитват емоционална злоупотреба с грижи, доверието е компрометирано и способността да се ангажират и поддържат здрави взаимоотношения е нарушена“.

2.Имате ниско самочувствие
„Постоянното излагане на омраза, объркване и словесно наказание разгражда чувството за компетентност на детето и формира основа за неувереност, самонадеяност и чувсто за безполезност“, казва Мендес. „Емоционалната злоупотреба разрушава надеждата, гордостта и мотивацията. Съществува значителен риск от психични проблеми, като депресия или лош капацитет за функционална емоционална регулация“.

3.Вие сте много песимистични
Ако имате лош поглед върху живота, това би могло да бъде резултат от отношението на вашите родители, тъй като емоционалната злоупотреба бавно се преплита с надежда и мотивация. „Дългосрочната експозиция на негативност и лични нападения вреди на основата на надеждата“, казва Мендес. „Негативното самосъзнание се създава и се втвърдява във времето.“

4. Вие потискате емоциите си
Ограничаването на вашата емоционална наличност може да бъде резултат от емоционално насилие от страна на родителя. „Децата се научават да потискат емоциите, за да преодолеят болката от емоционалните атаки“, казва Мендес. „Прекратяването на чувствата е необходимо за психологическото оцеляване.“

5.Винаги искате да ви се обърне внимание
„Дете, което не получава похвала, признание или приемане, расте копнеейки да създава връзки и да търси положително внимание“, казва Мендес. „Емоционалното насилие лишава детето от необходимата любов и привързаност, което често води до прекомерно желание да се утвърдиш и търсиш одобрение“.

6. Вашият родител прекалено много ви е дразнил
Добре е да се шегуваш понякога, но прекомерното дразнене може да има дългосрочни негативни ефекти. „Индивидите, изложени на повтарящи се преживявания на подигравки, унижение и деморализиращи взаимодействия, се научават да взаимодействат с другите по същия начин“, казва Мендес.

7.Вие сте били игнорирани
Вербалната злоупотреба е най-очевидната форма на емоционално насилие, но по-малко очевидно е пренебрегването. „Това е, когато изразявате нужда или гледна точка, която не е одобрена от родителите ви и в резултат се чувствате изоставен“, казва Холи Браун, по електронната поща. „Те ви уведомяват, чрез изключване, че това не е наред. Това може да ви накара да почувствате, че не сте добре“.

[ad id=“255238″]

8. Често сте били сравнявани с ваши роднини
Емоционалното насилие може да включва чести сравнения с вашите братя и сестри. „Вместо родителите ви да подчертават вашите силни страни, вашите слабости са донесени на преден план във връзка с предполагаемите добродетели на вашите братя и сестри“, казва Браун. „Това не само е болезнено от гледна точка на самоуважението, но и може да попречи на връзката, която можете да имате с братята и сестрите си, защото се превръща в съперничество“.

9. Вие сте били поставени под постоянен натиск
Понякога емоционалното насилие е просто любов, която е изразена така, че тя не се усеща като безусловна. „Били сте под напрежение и непрекъснато чувствате, че трябва да измервате всичко, защото рискувате да загубите любовта на родителите си“, казва Браун. „Това води до голяма несигурност и чувство, че взаимоотношенията винаги са условни.“

10. Кара ли са ви да се чувствате виновен
Един емоционално злоупотребяващ родител ще накара детето (независимо от възрастта) да се чувства виновно, че има връзки извън тях. „Родителят, например, ще направи изявления като“ Ти ме пускаш „,“ Чувствам, че се отдръпваш от мен „или“ Защо искаш да бъдеш с тях вместо мен „, казва Лиза Бахар

Превод:Зарата

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!