10:54 Носталгия по киселото мляко в буркан

Киселото мляко в буркан отново е хит. След като през последните години производителите правят и продават млякото в кофички, тази тенденция се променя.
Родни млекари решиха да припомнят на българите някогашния вкус на истинското кисело мляко в буркан. Хората са доволни от този факт, защото изпитват носталгия към продукта от едно време. Друго си е да загребеш с лъжицата от тежкия буркан, някак вкусът е различен, си припомнят родените преди 1990.
Най-много се харесва биволското кисело мляко, защото е с висока масленост (6 %) и се търси основно за десерти, смятат от бранша. На по-добра цена е комбинацията краве мляко плюс 30 % биволско. То е с по-лека консистенция и масленост до 4,5 %.

40 милиона японци закусват с родния еликсир

Над 2 млрд. души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска. Уникалният продукт с произход България се изнася в Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия и други страни.Тайната на българската закваска е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила ­ лактобацилус булгарикус, известен още като българската пръчица и термофилният стрептокок. На тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на оригиналното българско кисело мляко.
Само у нас се използва жива закваска. Други страни прилагат генномодифицирани стартерни продукти. С тях се постига необходимият срок на годност на млякото, но не и здравословните му качества. Употребата на кисело мляко с българска закваска многократно увеличава възможността човешкият организъм да старее по-бавно. Това се дължи на т.нар. българска пръчица, която влияе пряко върху микрофлората на човешкия организъм и извлича всички вредни вещества, като подобна реакция повишава възможностите на имунната система. Над 200 са производителите на кисело мляко у нас.
Българската държава притежава най-богатата колекция от закваски за българско кисело мляко. В специална лаборатория безпогрешно се разпознават бактериите, предизвикващи заквасването на млякото. Събирането на закваските е започнало през 70-те години от домашни кисели млека и сега колекцията е огромна. В страната има много голямо разнообразие от млечни бактерии, затова и в различните райони на страната домашните млека имат различни вкусове. Според специалисти от лабораторията в момента едни от най-хубавите природни закваски са „Разград” и „Велинград”.
Българското кисело мляко съвсем не е еквивалент на йогурта, който се продава масово в Западна Европа.


image0 (9K)