11 вещи, които не трябва да са в къщата на добрата домакиня

Къщата на жената е нейното продължение и в много отношения отразява характера на своята господарка. Но нещата, с които го пълним, са не само полезни. Те затрупват свободното пространство и дори представляват опасност за здравето. Опитахме се да разберем от какви познати вещи трябва да очаквате мръсен трик, въпреки че на пръв поглед изглеждат безобидни.
1. Еднократна и пластмасова посуда
Тя е лека и цветна, и за еднократна употреба, също така не е необходимо да се мие след хранене. Само дизайнерите съветват възрастните жени да отказват ястия в такива посуда. Използва се за пикник, когато има малки деца, но не постоянно. Освен това сега можете да намерите много бюджетни и стилни опции за сервизи.
2. Лакове с „изненада“
Много лакове съдържат толуен, формалдехид, дибутилфталат и техните производни – токсични вещества, които могат да причинят сериозна вреда на тялото. Маникюристите имат много по-голям шанс да се разболеят. Те вдишват всеки ден вредни изпарения от съхнещия лак за нокти. Винаги четете състава на лака преди покупка и се опитайте да не го носите повече от седмица. Персоналът на салона за красота трябва да проветрява по-често помещенията и да работи с ръкавици.
3. Претоварен удължителен кабел
Често се налага да използваме удължители, особено в стари къщи или на вилата. В същото време е лесно да забравите за простите правила за безопасно и удобно жилище. Претовареният удължителен кабел може да причини пожар и изглежда страховито. И също така увеличава шансовете ни да счупим нещо, да се спънем и да спечелим няколко натъртвания или навяхвания.
4. Винилови тапети
Основният компонент на виниловите тапети е поливинилхлорид или PVC. Лошото стенно покритие от него отделя изпарения от винилхлорид. При ниски концентрации вредното вещество постепенно засяга всички системи на тялото, нарушавайки тяхната работа. Трябва внимателно да подходите към избора на тапет и ако все още предпочитате „пластмаса“, по-безопасно е да изберете невинилни опции. А можете да експериментирате и с боя.
5. Временни мебели
Ние се стремим да направим нашия дом наистина удобен. Но нищо не разваля интериора като „временни мебели“, които се купуват, за да запълнят пространството. И с надеждата по-късно да го замени с мечтана мебел. Колкото повече остаряваме, толкова по-обмислено трябва да инвестираме в мебели, придобивайки класическо обзавеждане, което не губи стойността си с годините.
6. Козметика с изтекъл срок на годност
Козметиката не трябва да се използва след изтичане на срока на годност. Тя просто няма да работи с пълния си потенциал. Например, крем с SPF няма да ви спаси от слънчево изгаряне, тонална основа ще лежи неравномерно, BB крем ще стане почти прозрачен и т.н. А понякога причинява дразнене и провокира акне. Препоръчително е спиралата да се сменя веднъж месечно, очната линия и сенките за очи – веднъж на 6-12 месеца, фон дьо тенът и пудрата – веднъж годишно, а червилото – веднъж на 1,5 години.
7. Освежител за въздух
Освежителят за въздух е чест гост в домашната тоалетна. Много освежители обаче съдържат вредни вещества, които не са посочени на етикетите. Като алтернатива на освежителите за въздух можете да използвате мощен аспиратор, натурални етерични масла, сашета и дори ароматни камъни. Последните опции изглеждат много впечатляващи и придават на стаята специален шик.
8. Перде за баня, което никога не е прано
Учените отбелязват, че петната от сапун върху завесите за душ всъщност са натрупвания на бактерии. Те могат да причинят различни опортюнистични инфекции при имунокомпрометирани хора. За да поддържате хигиената и красотата в банята, трябва редовно да миете душ завесата със сода за хляб или оцет.
9. Изкуствени растения
Зеленината в саксии е в състояние да съживи всеки интериор. Но дори и да сме много, много далеч от отглеждането на растения, не трябва да купувате изкуствени „аналози“ в апартамент. Те изглеждат добре през зимата във фотостудиото, по-зле на обществени места, а у дома е напълно тъжно. Вместо пластмасови цветя, опитайте се да засадите непретенциозна растителност: кактуси или сукуленти (алое, парично дърво, ехеверия и др.).
10. Домашно сладко или компот над 2 години
Средно конфитюрът се препоръчва да се съхранява около 2 години. Ако е с костилки, тогава поради циановодородната киселина, която постепенно ще започне да прониква в десерта, само 6-12 месеца. Затова не претрупвайте хладилника, в противен случай няма да има място за други, здравословни и свежи лакомства.
11. Стари килими
Килимите са големи прахоуловители, които трябва да се почистват правилно с прахосмукачка около два пъти седмично и периодично да се подлагат на професионално почистване. Затова много от нас вече са решили да ги изоставят, навиват ги и ги поставят на балкона или в килера. В този случай е време или да ги изхвърлите, или да се опитате да им намерите нови собственици. Дори когато са навити, килимите събират прах и заемат място.

Превод: Зарата

(Visited 77 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)