11 мита за децата и интернет, които трябва да останат в 20 век

Всеки родител рано или късно се сблъсква с проблема да въведе детето си в компютърния свят и почти всеки път това е стресова ситуация и за двете страни. Трябва да се разбере, че около онлайн общността има десетки митове, поради които родителите напразно ограничават децата си в интернет. Ето защо искаме да внесем яснота в тази история, за да можете бързо да промените отношението си към всички онези общи вярвания, които са откровени лъжи.
Мит №1: Компютърните игри зомбират


Истината: тези, които се чувстват зле в реалния живот, отиват стремглаво към игрите. Ако забраните на такова дете да играе, то просто ще потърси друг начин да се „спаси“. И за да не се превърне детето ви в нещо като зомби, помогнете му да намери друго интересно нещо. Веднага след като в реалния живот открие нещо по-привлекателно, само вие ще сте го виждали на компютъра!
Мит № 2: За да запазите психиката на детето, е по-добре да го предпазите от интернет.
Истината: Интернет е неразделна част от съвременния свят. Родителите, които ограничават децата онлайн, ги лишават от възможността да задоволяват основни потребности, в случая социални потребности. Тази ситуация впоследствие може да причини сериозни психологически проблеми на детето. Какво би станало, ако ви забранят да ходите на детската площадка като дете? Сега тази детска площадка е частично разположена във виртуална реалност, така че е невъзможно да не пуснете децата там.
Мит №3: Виртуалните приятели могат да заменят истинските.

image0 (9K)


Истината: самият компютър не влияе по никакъв начин на комуникационните умения, но ако детето не е общително по природа, тогава ще му бъде по-лесно с виртуални приятели. Не забравяйте, че зад виртуалните изображения стоят реални хора, срещата с които е напълно възможна.
Мит № 4: Киберспортовете са детска игра


Истината: eSports е състезание във видеоигрите, а първата лига на eSportsmen Cyberathlete Professional League се появи през 1997 г. в Съединените щати. Заложените наградни фондове в тези игри могат да достигнат няколко милиона щатски долара. Например турнирът по Dota 2 „The International“ на няколко пъти чупи рекорди по печалби: през 2016 г. са изтеглени 20,77 млн. долара, през 2017 г. – 24,79 млн. Така че едва ли може да се нарече детска игра.
Мит №5: Компютрите са виновни за лошата памет и мързела.
Истината: Ако детето вече не трябва да посещава библиотеката и да коригира стотици страници, това само улеснява живота му, а не го прави мързеливо. Не е необходимо да запомните формулата, по-важно е да знаете как и кога да я използвате. Освен това, използвайки информация постоянно, човек постепенно я запомня. Но благодарение на интернет винаги можем да намерим информацията, която не използваме ежедневно.
Мит №6: Зад успешното дете-блогър стои меркантилен възрастен.
Истината: Вярно е, че децата вече блогват сами, правят видеоклипове за YouTube и се стремят към голям брой последователи, но фактът, че едно дете не може да започне да печели пари в Интернет по своя инициатива, е дълбока заблуда. Те, като нас, са много силно интегрирани в киберпространството: социални мрежи, джаджи, интернет. Следователно родителите на блогърите са по-скоро помощници и координатори на процеса, в който главното действащо лице е тяхното дете.
Мит №7: Блогърството не е професия


Истината: Въпреки факта, че форматът на блоговете е далеч от това, което правят адвокатите и лекарите, тази дейност се превърна в истинска професия в съвременния свят. Големите корпорации наемат блогъри за постоянно, за да поддържат корпоративни блогове. Добрият блогър вече печели 50-70 хиляди долара на година, така че ако детето ви реши да стане такъв, дайте му този шанс.
Мит №8: Компютрите предизвикват склонност към самоубийство.
Истината: склонността към самоубийство при децата не възниква от виртуални, а от съвсем реални проблеми. Ако в семейството няма взаимно разбирателство, детето е подложено на психологическо насилие, има проблеми в училище, например е жертва на тормоз, тогава някаква информация в интернет може да го подтикне да извърши такова ужасно действие. Все пак трябва да се помни, че тийнейджърът не търси информация в интернет, а тийнейджърът търси информация. Ако тийнейджър няма и не е имал суицидни мисли, тогава никакви сайтове няма да ги провокират.
Мит №9: Всички видео игри насърчават насилието.
Истина: Дори тези плашещи родителите игри със стрелба ви учат как да използвате нестандартни тактически движения и да проследявате цели. И в една статия, публикувана в списанието SAGE, неврофизиолозите казват, че шутърите и аркадните игри най-добре развиват и стимулират нашата нервна система. Освен това има огромен брой образователни игри, а за най-малките дори измислиха интерактивни анимационни филми, които възпитават децата в доброта и желание да помогнат.
Мит №10: Компютърът е опасен за здравето на детето.
Истината: когато компютрите за първи път навлязоха в ежедневието ни, се смяташе, че те са опасни за нас и здравето ни с излъчването си, но всички съвременни екрани нямат нищо общо с това, така че страховете са просто неоснователни. Що се отнася до зрението, офталмолозите препоръчват две елементарни неща: малки почивки в работата с екрана и упражнения за очите.
Мит №11: Интернет е пълен с опасна информация за децата.
Истината: в основата си Интернет е безкраен наръчник, но за да предотвратите пътешествието на детето из нежелани сайтове, струва си да инсталирате програма за родителски контрол на компютъра.

Превод: Зарата

(Visited 49 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!