11 първокласни кухненски хитринки, които си струва да окачите на хладилника

Решавайки ежедневни проблеми по един и същ сценарий в продължение на много години, ние неусетно спираме да търсим начини за опростяване или модифициране на процесите. И всичко това, защото ни се струва, че не можем да измислим нищо по-добро. Това обаче не е съвсем вярно. И изобщо не е необходимо да измисляме нещо сами: понякога е достатъчно просто да вземем под внимание триковете и разработките на другите хора. Обичаме прости съвети, насочени към опростяване на живота и решаване на типични проблеми за повечето, така че се радваме да ги споделим.
1. По-лесно е да премахнем пръските мазнина от фурнира с топъл парцал или гъба


Не напразно включваме топла, почти гореща вода, когато мием съдове, защото тя се справя по-добре както със замърсяването с мазнина, така и с остатъците от препарати. По същия начин се справяме много по-лесно с остатъците от мазнина по кухненските шкафове. За да ускорите процеса на почистване на пръски масло от кухненски шкафове в бъдеще, намокрете гъба и я загрейте леко в микровълновата. След това нанесете почистващ препарат върху повърхността и избършете – мръсотията ще се отлепи много по-бързо.
2. Лукът и чесънът издържат по-дълго в хартиени торби

image0 (9K)


Съхраняването на лука и чесъна в найлонова торбичка не е добра идея, тъй като липсата на циркулация на въздуха ще ги накара да покълнат и да се развалят много по-бързо. Въпреки това има начин да удължите живота им. За да направите това, трябва да направите дупки в хартиена торба и да поставите зеленчуците там. Можете да затворите няколко от тези пакети наведнъж, тъй като дупките няма да ви позволят да блокирате въздуха.
3. Топка фолио ще почисти съда за печене по-добре от гъба


След употреба съдовете за печене често оставят много корозивни петна, които трудно се отстраняват с гъба за миене на съдове. В такива ситуации гъбата ще се разпадне по-бързо, отколкото замърсяването ще изчезне. Следващият път, когато трябва да почистите загорели стъклени съдове, опитайте да вземете парче алуминиево фолио и да го навиете на топка. Този прост домашен инструмент ще ви помогне да изстържете упоритата храна за нула време.
4. Краставиците издържат по-дълго в стреч фолио или вода


Не се препоръчва краставиците да се съхраняват в найлонови торбички, в които ги носим у дома, тъй като там узряват твърде бързо. За да ги запазите свежи по-дълго, най-добре опитайте да увиете всяка краставица в стреч фолио. Друг вариант е да ги съхранявате в хладилник в съд с вода. Благодарение на накисването, зеленчуците ще бъдат хрупкави, като от градината.
5. Почистването на рендето е много по-лесно с парче суров картоф


Измиването на рендето с гъба е доста проблематично. Понякога гъбата в крайна сметка се превръща в прах и не е възможно да извадите парчетата сирене от дупките. За да разрешите този проблем, ако нямате под ръка четка за миене на съдове, можете да използвате и обикновено парче суров картоф. Просто го настържете, за да отделите останалото сирене, след което обилно изплакнете рендето с вода.
6. Твърдите бучки захар ще омекнат с парче ябълка


Ако в съда за захар има твърди бучки, не е необходимо да ги разбивате. Просто поставете няколко резена ябълка там: те ще овлажнят захарта и бучките ще се разпаднат.
7. Хлябът и хлебчетата с изтичащ срок на годност са най-добре замразени


Хлябът с изтичащ срок на годност може да се превърне в бисквити. Това обаче ще изключи възможността за неговото предназначение, например за приготвяне на сандвичи или тостове. Но има труден изход от тази ситуация: можете просто да замразите хляба. Така че няма да се развали напълно и ако е необходимо, ще са достатъчни само няколко минути, за да го размразите в микровълновата фурна и да направите топла и вкусна закуска.
8. Таблетка за съдомиялна ще ви отърве от миризмите в хладилника


Таблетките за съдомиялна всъщност имат огромен брой приложения и едно от тях е почистването на хладилника. Ако разтворите таблетка в гореща вода и избършете повърхностите на хладилника с тази течност, можете не само да премахнете петна, но и да премахнете всички неприятни миризми. Освен това, в случай на локално силно замърсяване, например, ако има лепкави отпечатъци от кутии на рафта, можете леко да намокрите тоблиткото и да изстържете мръсната следа с нея.
9. Препаратът за миене на съдове може да бъде оборудван с по-удобен дозатор от бутилка течен сапун


Оригиналният дозатор, който най-често имат повечето контейнери с препарат за миене на съдове, не е много удобен. Това е особено осезателно, когато ръцете ви са мръсни, но все пак трябва да докоснете бутилката с тях, за да налеете течността. Коригирането на тази несправедливост е лесно и дори не е необходимо да купувате специален дозатор. Просто вземете дозатора от бутилката с готовия шампоан или течен сапун и го навийте върху бутилката с препарат за миене на съдове.
10. Една ябълка ще ви помогне да премахнете миризмата на чесън от дъската


Понякога може да е трудно да премахнете силната и лепкава миризма на лук или чесън от кухненската дъска, но в същото време малко хора искат да прибягнат до помощта на някаква силна химия. За щастие, други храни, като ябълка, могат да ви помогнат да се отървете от досадната миризма. Просто отрежете парче и го разтрийте върху дъската или настържете ябълка и я разстелете по дъската, за да абсорбира нежеланите вкусове.
11. Свежите подправки ще издържат по-дълго в перфорирани контейнери


Ако ви е писнало постоянно да изхвърляте част от зеленолистните, защото се развалят твърде бързо, но в същото време искате да ги запазите свежи, а не замразени, тогава можете да използвате този трик. Трябва да вземете празен буркан, например от заквасена сметана, и да направите дупки в капака, след което да поставите там нарязани зеленчуци. По този начин можете да ги запазите свежи за една седмица.

Превод: Зарата

(Visited 67 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!