11 странни трика за здрав сън, които наистина работят

Според статистиката само една четвърт от световното население се радва на пълноценен 8-часов сън, а проявите на различни нарушения на съня зачестяват всяка година. Постепенно ставаме все по-напрегнати и по-малко здрави. Изглежда, че е време най-накрая да помислим за себе си.
1. Спете на лявата си страна за по-добро здраве


Въпреки привидната симетрия на тялото, местоположението на вътрешните органи не е същото. Когато лежим на лявата си страна, стомахът със своя сок се намира под хранопровода. Това намалява вероятността от киселини.
2. Изпийте чаша бананова вода, за да се отпуснете


Бананите, особено кората им, са богати на магнезий и имат успокояващ ефект. За да направите бананова вода, ще ви трябва 1 банан и филтрирана вода.

  • Отрежете двата края на банана и го поставете във вряща вода. Варете 10 минути.
  • Отцедете банановата вода в чаша през гевгир.
  • Можете да добавите малко канела към напитката. Пийте го бавно точно преди лягане.

3. Опитайте се да останете будни, ако имате безсъние


Звучи парадоксално, но според малко проучване тези, които лежат в леглото с безсъние и държат очите си отворени, опитвайки се да не заспят, в крайна сметка заспиват по-бързо от тези, които се борят да заспят.
4. Надувайте мехурчета преди лягане


Шегата настрана! Професорът по неврология Рейчъл Мари Е. Салас препоръчва издухване на сапунени мехурчета. Действа като упражнение за дълбоко дишане. Тази практика ще ви помогне да успокоите тялото и ума си. Освен това по време на тази дейност можете да се разсеете от мислите, които ви притесняват.
5. Отървете се от часовника в стаята


Часовниците са истинският стресов фактор. Не гледайте времето, докато сте в леглото. Не проверявайте телефона си преди лягане, ако искате да се предпазите от събуждане посред нощ. По-добре е да го поставите под леглото или в чекмедже.
6. Станете и направете нещо, ако не можете да спите


Ако не можете да заспите повече от 20 минути през нощта, просто станете от леглото! Заемете се с някаква проста релаксираща дейност, като решаване на пъзел или рисуване. Този съвет идва от професор Ричард Уайзман. Изводът е мозъкът ви да спре да свързва безсънието с леглото.
7. Запалете ароматна свещ


Силата на аромата е невероятна и ако неприятната миризма провокира чувство на дискомфорт и напрежение, то свещи с аромат на лавандула и лайка могат да доведат до много по-спокойно състояние. В допълнение, меката светлина от свещи ще създаде уютна атмосфера, по-добра от нощната лампа. Не забравяйте обаче да загасите свещта преди лягане или да я поставите в специален безопасен контейнер.
8. Не използвайте твърда възглавница, ако спите по корем.


В това положение можете да донесете дискомфорт на врата или да го повредите, тъй като твърдата възглавница няма да ви позволи да поставите главата си под удобен ъгъл. По-добре е да поставите мека възглавница директно под челото си, вместо да обърнете главата си настрани.
9. Използвайте възглавници и одеяла, за да запълните пространството между тялото и матрака


Ако спите на една страна и често се събуждате с болки в раменете и бедрата, вероятно имате нужда от специален матрак. Най-добрият матрак за странично спане има мека текстура на раменете и бедрата. Но ако не можете да си го позволите сега, не забравяйте да запълните празното пространство между тялото си и повърхността на леглото.
10. Сложете коленете си на възглавница


Ако спите по гръб, сложете възглавница под коленете си. Запълнете всякакви други празнини между тялото и матрака с допълнителни възглавници. Ако спите на една страна, поставете малка възглавница между коленете си.
11. Опитайте „квадратно дишане“ преди лягане


Квадратната или правоъгълната дихателна техника може да ви помогне да заспите по-бързо и да намалите нивата на стрес.

1. Седнете изправени и издишайте бавно през устата. Съсредоточете се върху това действие.

2. Вдишайте бавно през носа си, като броите до 4 на себе си.

3. След това задръжте дъха си, като също броите до 4.

4. Издишайте през устата на същия интервал.

5. Отново задръжте дъха си с бавно броене до 4 и повторете квадрата.

Фокусирането върху дъха ви помага да се отпуснете и да се отървете от проблемите.

Бонус: Няколко възможни причини за болки в гърба след сън
Ако често изпитвате болки в гърба след сън, това обикновено е свързано с:

1. Поза на сън. Опитайте да смените страната или да спите на по-удобна възглавница.

2. Лош матрак. Струва си да се погрижите за добър матрак, за да избегнете бъдещи проблеми с нарушения на съня, болка и умора.

3. Бременност. Подобни проблеми са много характерни за този период. За най-проблемно време се счита между 5-ия и 7-ия месец.

4. Естествен резултат от стареене и износване на тялото. В този случай е по-добре да се консултирате с лекар.

Превод: Зарата


image0 (9K)