Само за седмица са регистрирани над 1100 случая на варицела

Първата седмица след Нова година са регистрирани 1139 случая на варицела.

Повечето от заболелите са деца, но сред тях има възрастни хора. Това са данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„При детските шарки има цикличност, при която между 5 и 8 години се стига до по-висока заболеваемост. В момента сме точно в такъв пик“. Това коментира пред „Монитор“ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. След този период заболеваемостта спада за следващите 4 години. В пиковия период сме започнали да навлизаме в края на 2019 година. По неговите думи се очаква заболеваемостта да намалее към края на месец март, но като цяло високите стойности на шарките ще има още две години.

„Скоро, до месец – два, родителите ще могат да ваксинират децата си срещу варицела. Една фирма вече е подала документи за внос на ваксини. На хората няма да им се налага да пътуват в Австрия и Гърция, за да имунизират малчуганите“, съобщи още той. Според негови наблюдения между 10 и 15 процента от хората в големите градове се стараят да си я доставят от чужбина.

Имунизацията няма да влезе в задължителния имунизационен календар, а ще е препоръчителна, което означава, че ще се заплаща.

„В продължение на близо две години водим разговори с различни институции, организации, специалисти, педиатри, родители, но до консенсус за задължителност не стигнахме. Хората се безпокоят, че ако тя е задължителна, ще трябва да се вкарват в детския организъм още антитела“, поясни главният здравен инспектор. По думите му на срещите били изказани доста мнения „за“, но и много крайно отричащи задължителността на ваксината срещу варицела. Имало е дори идея ваксинациите да бъдат осигурени безплатно от държавата по програми на желаещите, подобни на тези за имунизация срещу ротавируса и рака на шийката на матката, но антиваксърските мнения са надделяли.

Междувременно епидемиолози съобщават, че грипните вируси настъпват. Пикът се очаква през втората половина на януари и началото на февруари. Заболяването вече разширява възрастовите групи. В София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян вече има регистрирани случаи. Те са и от тип А, и от тип Б. Някои от пациентите в болниците са приети с усложнения.

В момента у нас се срещат щамовете „Бризбейн”, „Виктория” и „Канзас”. Има и регистрирани случаи на пациенти с усложнения с менингит и енцифалит.

„Рисковата възраст е между 1 и 5 години. Това са най-уязвимите деца, трима малки пациенти вече бяха лекувани в столичната Инфекциозна болница“, припомниха епидемиолози. Заболяването започва внезапно с много висока температура – над 39 градуса и отпадналост.


image0 (9K)