11:31 Право на отговор: В Спешно отделение към МБАЛ „Професор Д-р Стоян Киркович“ нищо не се заплаща

След интервюто с пациентка на МБАЛ „Тракия Парк“, която изрази възхищението си от обслужването и обгрижването от персонала на болницата и изказа мнение, че в държавната болница всичко се заплаща, се обади възмутен медицински работник от Спешно отделение на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”. По темата разговаряхме с медицински фелдшер Маргарита Петкова.

Тя изрази мнението си, че голяма част от хората, ползващи услугите, прегледите, консултациите и лечението на здравните заведения, изобщо не са наясно с доболничното лечение. Петкова уточни, че в Стара Загора Управлението на Спешния център отговаря за всички населени места извън града, с филиали в осемте общински центъра. Оттам откликват на повиквания на телефон 112 от целия регион. Съответно екипи с линейки отиват на място. Към тях е и Бърза помощ, с която гражданите са свикнали да отъждествяват всички свои спешни неразположения.

Що се отнася до Неотложната помощ, тя е организирана в две ядра към момента. Към нея са всички пациенти на лични лекари, които в почивните дни дават дежурства в Денонощен медицински център „Дар“ и в бившата микробиологична лаборатория на окръжна болница.

Петкова напомни, че ако пациентите предпочетат частни клиники и лекари, които не работят със Здравната каса, заплащат за преглед, консултации, манипулации и др.

Спешно отделение е друго отделно звено и е в структурата на МБАЛ„Професор Д-р Стоян Киркович”. Към тях се обръщат абсолютно всички граждани, без значение дали са здравноосигурени или – не, продължи Маргарита Петкова. Там консултират, преглеждат и дават първа помощ на спешни случаи като инсулти, инфаркти, дихателна недостатъчност, емболии, счупвания, остри наранявания на претърпели катастрофи и сбивания, изгаряния. При тях карали и всички прекалили с алкохол, понеже Отрезвителят от известно време не работел. Ако се прецени, че се налага хоспитализация, пациентът се приема в нужното за лечение отделение на болницата. Много често им препращали пациенти в тежко състояние и от други болници. Петкова уточни изрично, че там не се заплащат нито прегледите, нито консумативи и материали, нито рентгеновите снимки, нито изследванията, ако се наложи да се направят такива. Предвид тежкото финансово състояние на държавната болница, тя каза, че в много редки случаи се налага пациентите да закупят някои медикаменти за неотложно състояние, които може да са свършили в момента. Пациентите получавали консултации от всякакви специалисти, които се викали при нужда. Изследвания и снимки оставали за справка в база данни за отделението.

Единственото плащане било, ако пациентът поиска да вземе за собствено ползване направените медицински изследвания. За това бившият директор на болницата проф. Петранка Чакърова издала заповед с регламентиран от Министерството ценоразпис.

Маргарита Петкова с огорчение завърши разговора с думите: Много бих искала хората да знаят какво точно е естеството на нашата работа, как я вършим и тогава да ни съдят по делата.


image0 (9K)