Какво да предприемем, когато кучето ни ражда

Когато женското куче започне да ражда се допуска една малка, но съществена грешка. Стопаните от страх да не се случи нещо лошо с майката и малките, още при първите напъни за раждане, веднага звънят на доктора.

Да, това е нормално, ветеринарят идва, но това е напълно излишно, защото раждането при кучетата може да продължи 12-18, дори 24 часа, като интервалите между раждането на отделните плодове могат да са от 1-2 до няколко часа. Всъщност няма никакъв риск за майката и малките. Присъствието на лекаря може само да изнерви кучето, а стресът е най-големия враг на спокойното раждане. Малко хора биха издържали дългото „дежурство“ просто наблюдавайки раждането. Тогава се прибягва до средства, ускоряващи процеса на евакуация на малките. Това понякога има обратен ефект, понеже кучетата са многоплодни и изкуствено засилените контракции могат да забавят извеждането на по-задно лежащите плодове. Стига се до допълнително забавяне на и без това дългия процес на раждането. Проблемът се задълбочава, когато след няколко дни се окаже, че са останали още един или два плода, но вече мъртви. Затова стопаните трябва да внимават единствено за навременното разкъсване на околоплодните обвивки и пъпната връв на новородените. Майката да ги оближе и да засучат след раждането и всичко това да се случва в спокойна среда. Постелята трябва да е суха и мека, от вълна, памук, слама.

Лекарската помощ обаче е задължителна, ако дори и при силни напъни не е родено първото кученце. Прегледът от ветеринарен лекар е задължителен, за да се заключи, че няма повече плодове и едва тогава при нужда да се приложат средства за ускоряване на следродилните процеси и общото възстановяване на организма на майката.
Като заключение можем да добавим, че „Ще роди лесно като кучка“ е правилното клише, грешното е „Ще му мине като на куче!“.

Д-р Живко Желязков тел. 0887480281


image0 (9K)