11:55 Хороскопите – илюзия, добър бизнес или предопределеност

Навлязохме в новата година. Манията на повечето хора да разберат какво ги очкава в бъдещето, неминуемо ги кара да се обърнат към астролозите и техните предвиждания за идващата година. Но доколко изчисленията отговарят на действителността и дали те могат да обединят голяма група хора, е въпрос на собствен избор и на доверие.

[ad id=“263680″]

Най-древната наука, както я наричат, е бетонирала толкова сериозни постулати и догми, че има за всекиго по нещо. Астрологията е може би най-масовото увлечение за съвременните хора. Интересът е толкова силен, че “да вярваш в зодии”, вече е пандемия – и много добър бизнес.Обърнете внимание – глаголът е именно “вярвам”, защото става дума за нещо като религия – вяра в предопределеността, очертана с движението на небесните тела. То обаче се измерва с математическа точност. Защо тогава предсказанията толкова често грешат?

Астрологията е превърната в дневно шоу, тя е задължителен ориентир в сутрешните блокове и вестниците, вид дребно житейско хитруване, дежурен въпрос при запознанство. Добре известен е случаят, в който жена се развела, след като прозорлива астроложка й разкрила, че проблемите й се дължат на трудната комбинация между нейния зодиакален знак (Козирог, третата декада, асцендент Риби) и този на мъжа й (Везни с асцендент Лъв, първа декада). Или на масовите аборти в Япония през 1966 г. в Годината на Огнения кон, която се пада веднъж на 60 години.

[ad id=“225664″]

Такива полезни дейности, които влияят върху съдбите на по-лековерните, извършват свещениците на религията “астрология”. И не само. В авангарда на астрологията са хора с прякори, които особено много се интересуват от съдбата на политиците, резултатите от избори и, разбира се, войни и кризи. Не е възпитано да ги питате за тяхната методология, точно както и социолозите, но винаги преди избори и покрай 1 януари те превземат екрана.

Особено важно е събитията да не съвпадат с транзита на планетите през ретрограден Меркурий. Затова, ако нещо не е като хората с коалицията през новата 2015-а, поне сме подготвени кой точно да виним – Меркурий. Според статистиката 41% от хората смятат астрологията за точна наука (статистиката не изключва объркване с науката “астрономия”), а 13% са убедени, че всичко, което пише в хороскопа, е истина.

[ad id=“225664″]

Но да се върнем на съвременните магьосници. Те изчисляват (вече с компютър) асценденти, планети, луни, домове, ретроградни фази и други аспекти, за да предскажат бъдещето. Тези хора имат страхотното умение да поднесат звездното си знание, опаковано в цветна хартия и с панделка. Историята познава много примери на лидери във всевъзможни области, които са оставили не само своята съдба, но и съдбата на цели народи в ръцете на астролозите.

Като пример на примерите се цитира Наполеон Бонапарт, който много обичал да му правят хороскопи и не се втурвал в нито една битка, без да се е съобразил със звездите. Очевидно планетите не са подредени правилно, когато Наполеон преживява разгром край Москва през 1812 г. Това води до залеза на неговата набързо създадена “империя”, а по-късно до заточението му на о-в Света Елена, където умира.

Ако Барак Обама беше обърнал внимание на цикъла Плутон-Уран между 2012 и 2015 г., вероятно щеше да е по-мнителен към ЦРУ, тъй като това са планетите на тайните и разкриването им. Надали обаче Едуард Сноудън, който извади на бял свят масовото онлайн следене на Агенцията за национална сигурност, е чакал публикуването на точно тази астропрогноза в Huffigton Post, за да се свърже с избраните от него журналисти.

[ad id=“263680″]

В предсказанието Лари Шуимър пише, че Плутон влиза в знака на Козирога, така че очаква да бъдат разкрити „големи тайни”. Тук е познал. Е, същият предрече и революция в Иран през 2014 г., което надали е сред желанията на политиците.

Сега руските телевизии претоплят астролога Павел Глоба, който уверява населението в стабилността на рублата – че няма да падне под 100 за евро и че финансовата криза в страната ще свърши през 2017 г. (по обещанията и на Владимир Путин). През 2009 г. същият привиди, че Украйна ще се разпадне на три държави, но в началото на тази година предрече нова студена война.

Астроложка предсказва убийството на Кенеди през 1963 г. Американката Джейн Диксън има вестникарска колонка с противоречива достоверност, но става знаменитост, след като на 13 май 1956 г. пише в списание Parade, че президентските избори през 1960 г. ще бъдат спечелени от демократ, който ще бъде убит в първия си мандат.

[ad id=“263680″]

Въпреки предупрежденията, че трябва да внимава по време на посещението си в Далас, неизбежното се случва – Джон Кенеди е застрелян пред очите на цяла Америка. Самата Диксън предсказва и смъртта на Мартин Лутър Кинг, а през годините е съветвала президента Никсън, както и Нанси Рейгън. Тя създава израза „ефекта на Диксън” – да се запомни вярното предсказание сред купчината плява. Уцелила е поне две от хиляди, и то какви.

Именно на това разчитат повечето, които минават за познавачи на звездите. Веднъж познаеш ли, мнението ти винаги е меродавно.
Това доказва за пореден път често наблюдаваната тенденция, съпътстваща астролозите и техните хороскопи. А тя е, че колкото и прогнози да се правят, звездите нямат силата да променят съдбата на човека. Което, рационално погледнато, доста обезсмисля и самото желание да знаем бъдещето.

[ad id=“225664″]

Статистика
Още малко статистика – екип от британски учени, воден от Джорфи Дийн, следи в продължение на години живота на 2000 души, родени в Лондон в интервал от четири минути – съдбата им е доста разнолика. И все пак звездните карти са интересни и винаги ще си останат такива. Както казва най-популярният британски астролог Джонатан Кейнър: „Не можеш да докажеш, че астрологията е права, както не можеш да докажеш, че Бог съществува.”


image0 (9K)