12:05 Инспектор Господинов: Възрастните хора да записват номера, ако им се обажда непознат

Екипът на zarata.info продължава да запознава старозагорци с районните полицейски инспектори в града.

Днес разговаряме с Ганчо Господинов. Той е полицейски инспектор към Първо районно управление на МВР- Стара Загора. Районът, за който отговаря е в следните граници: западно от улица „Хаджи Димитър Асенов“, от номер 52 до 94. На изток територията граничи с булевард „Патриарх Евтимий“ – от номер 81 до 97. Северната граница на района на отговорност на инспектор Господинов е улица „Генерал Столетов“, от номер 46 до 52. На юг територията завършва до „Генерал Гурко“ – от номер 57 до 95.

Приемното помещение на полицейските инспектори за този район в момента се подготвя и предстои да бъде отворено до февруари, или най-късно до март месец. То се намира на улица „Цар Иван Шишман“ 57. В момента гражданите от района могат на намерят инспекторите в сградата на Първо районно управление на МВР на улица „Княз Борис“ 89. Там полицейските инспектори приемат граждани: всеки ден от 8:30 до 17:30 часа.

Какво е характерно за вашия район на отговорност?

Това е центърът на Стара Загора. Тук се намират сградите на Общината, на Областната администрация и други институции. В този район има много банки, офиси на фирми, заведения и т.н. Последните са причина за много хулигански прояви.

Кажете нещо по-подробно за тях?

Обикновено те се случват вследствие на злоупотреба с алкохол в някое от многото питейни заведения в района. Често стават сбивания, в резултат на които се нанасят телесни повреди.

Какви други престъпления се случват на вашата територия?

В района се регистрират много джебчийски кражби, основно на Централния пазар. Други, често срещани случаи в нашия район и не само в него, са телефонните измами. За съжаление те стават всеки ден. В централната градска част, която обслужваме, има голям брой самотно живеещи възрастни хора. Те много пъти стават жетви на телефонните измами. Съвсем скоро се появи нова разновидност на въпросните обаждания – т.нар. колетна пратка.

Измамникът се обажда на набелязан възрастно лице и му казва, че в митницата има пратка, най-често с пари. Тя е предназначена за някой близък на стария човек. Този близък в момента е в чужбина и няма как да си получи колета. За да се освободи пратката, трябва да се предаде голяма сума пари, които възрастният ще си възвърне от колета. Уж за удобство на възрастния човек, мним служител от митницата отива отива пред дома му, за да вземе парите. Възрастните хора за голямо съжаление вярват на всичко това и дават големи суми.

Какво ще ги посъветвате, относно телефонните измами?

Искам да апелирам, ако е възможно, хората да записват телефонния номер, от който им звънят, когато им се обажда непознат човек. Обикновено номерът се изписва на дисплея на телефона. Призовавам гражданите, просто да не го изтриват. Измамниците най-често ползват няколко SIM карти, но с един и същ номер. Ако хората запазят номера в апарата си, много по-бързо и лесно ще открием измамника.

Стават ли обири във вашия район?

За щастие – не. Централната градска част на Стара Загора е добре осветена. Освен това има и охранителни камери. Крадците знаят тези неща и избягват да действат там.

Разкажете някакъв по-характерен случай от практиката си.

Характерни случаи има много. Всеки ден се сблъскваме с различни. В момента се сещам за следната случка, която ми направи впечатление: Гражданин не бил допуснат от охраната на известен нощен клуб да влезе вътре. Въпросното лице толкова се разстроило, че счупило с юмрук стъклената врата на заведението, с което си създаде куп неприятности.

Знаят ли гражданите от района къде да ви намерят при нужда?

Повечето знаят. Често ни търсят и по въпроси, които са извън нашата компетенция. Например, по правни проблеми, за изгубени домашни любимци, загубени регистрационни табели… Въобще за неща от всякакъв характер. Никого не сме върнали. Насочваме всеки към кого да се обърне.

Често ли ви търсят хората?

Да – доста често. На ден приемаме около 20-30 души и се опитваме да помогнем на всеки.


image0 (9K)