13 неочевидни ежедневни характеристики от различни страни, за които трябва да знаете, преди да тръгнете на път

Полезно и важно е да се запознаете с особеностите на страната, която планирате да посетите. Запомнянето на всички правила не е толкова лесно, но някои факти е просто необходимо да се знаят. В разгара на туристическия сезон решихме да ви разкажем някои от тях, за да не завърши пристигането ви в нова страна с културен шок за вас.
1. Винаги използвайте навигация в Япония и излизайте от вкъщи рано


Туристите предупреждават, че Япония е истински лабиринт. Тук не е толкова лесно да намерите правилния магазин или ресторант, дори ако следвате стриктно маршрута на навигацията. Много от желаните обекти може да са в дълбините на сградата или дори под земята. Ето защо, ако бързате за среща с някого, по-добре е да тръгнете по-рано. Намирането на правилното място може да отнеме много време.
2. Не дръжте ръцете си в джобовете, когато говорите с някого в Германия


В Германия се смята за особено неприлично да говорите с някого, докато държите ръцете си в джобовете. Освен това е силно препоръчително да не поставяте ръцете си на коленете си по време на някакво събитие. Вместо това те трябва да се държат на масата.
3. В Чили винаги трябва да използвате прибори, когато ядете.


Чили е изключително гостоприемна страна. Следователно създаването на запознанства тук не е толкова трудно. Ако нови приятели ви поканят на вечеря у тях или в ресторант, трябва да запомните, че в тази страна всичко освен хляб се яде с прибори. Дори пица или пържени картофи.
4. Не изхвърляйте нищо в тоалетната


Ако, докато посещавате обществена тоалетна, видите кошче за боклук в кабината, тогава най-вероятно не трябва да изхвърляте нищо в тоалетната. Просто трябва да изхвърлите хартия или друг боклук в кошчето. Това се дължи на канализационната система, която не е предназначена за промиване на твърди предмети.
Подобни могат да бъдат намерени в Турция, Гърция и някои други страни. Нарушаването на правилото може да доведе до запушвания или дори наводнение.
5. Бъдете внимателни, когато към вас се обръщат случайни непознати.


Пътуващите са предупредени за често срещана измама в някои страни: непознат се приближава до вас и ви пита притеснено дали току-що сте изпуснали портфейла си. Измамата е предназначена да започнете веднага да проверявате джобовете си, като по този начин демонстрирате на крадците къде точно е портфейлът ви. Най-вероятно искат да ви ограбят.
6. Без физически контакт с противоположния пол в Индия


В Индия като цяло не е добра идея да докосвате хора, освен ако не е необходимо. Все пак са възможни леки докосвания между познати хора от един и същи пол. Но телесният контакт между хора от различен пол не е добре дошъл в почти цялата територия на Индия. Не можете не само да се прегръщате или целувате, но дори да се държите за ръце.
7. Внимавайте с китайските пръчици


В Китай клечките не са просто прибори за хранене. Затова не бива да се отнасяте към тях с пренебрежение: жестикулирате, свирете, забивате в косата си или имитирате барабанене. Освен това не оставяйте клечки в чинията след хранене. Вместо това ги оставете върху чинията.
8. Не купувайте камъни или вкаменелости в Турция


На пазарите в Турция можете да видите огромно разнообразие от красиви камъни и вкаменелости. Въпреки това, не ги купувайте за себе си като сувенир. Факт е, че те се считат за културни артефакти и износът им от страната им е незаконен.
9. Не ходете до тоалетна с буквата „М“ в Мексико, ако сте мъж


В Мексико обществените тоалетни с „М“ са запазени за жени. Това е така, защото испанската дума за „жена“ започва с буквата „m“ и звучи като „mujeres“. Ако имате нужда от мъжка тоалетна, тогава потърсете стая с латинската буква „H“ на вратата.
10. Винаги носете пари в брой в Хърватия


Всяка година използването на банкови карти става все по-разпространено. В някои страни обаче парите в брой са все още много популярни. Например в Хърватия. Тук много услуги се предоставят само срещу пари и нищо друго. Имайте това предвид преди да посетите страната и се запасете с банкноти предварително. В противен случай рискувате да останете без сувенири и вечери навън.
11. Планирайте пътуване до Италия в началото на месеца


Ако искате да се насладите на културното наследство на Италия, тогава има смисъл да планирате пътуване в самото начало на месеца. Факт е, че много държавни музеи в повечето италиански градове могат да бъдат посетени безплатно през първата неделя на месеца.
12. Винаги си събувайте обувките в Тайланд


В Тайланд краката се смятат за най-мръсната част от тялото. Така че бъдете готови да свалите обувките си, преди да влезете в спа център, храм, нечий дом или друго пространство. Препоръчително е да изберете обувки, които ще се събуват лесно и бързо.
13. Винаги носете тоалетна хартия със себе си в Куба.


Бъдете готови за факта, че в обществените тоалетни в Куба няма тоалетна хартия. Затова винаги носете ролката или мокрите си кърпички със себе си, за да не бъдете хванати неподготвени в най-неподходящия момент.

Превод: Зарата

(Visited 17 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)