13 признака, че някой има ниско самочувствие

13 признака, че някой има ниско самочувствие

Има много признаци, които могат да показват, че човек има проблеми със самочувствието. Обикновено ниското самочувствие се заражда още когато сме деца, докато растем. Семейната среда и средата като цяло в която живеем и се развиваме, оказва влияние върху това дали ще сме личност със самочувствие (което има покритие) или самооценката ни ще е ниска.

Кое освен постоянно сравняване с другите, издава, че човек има ниско самочувствие?

1. Желание за постоянни постижения. Хората с ниско самочувствие може да се стремят да бъдат най-добрите във всичко, което правят в опит да докажат своята стойност.

2. Угаждане на другите. Още един признак, че човек може би има ниска самооценка е когато се опитва да угоди на всички около себе си, дори ако това означава да пожертва собствените си нужди и желания.

3. Прекален перфекционизъм. Перфекционизмът може да бъде начин хората с ниско самочувствие да избегнат критика или провал.

4. Пълна неспособност да признае грешките си. Човекът с ниско самочувствие обикновено има голямо его, демонстрира висока увереност за всичко пред другите. Ето защо за него е невъзможно да види и признае грешките си и често обвинява другите.

5. Често лъже. За всичко – работа, живота си и т. н.

6. Тормоз. Хората с ниско самочувствие може да тормозят другите в опит да се почувстват по-добре. Да се държат манипулативно, да отправят критики уж на шега и т. н.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)