13 съвета, които ще ви помогнат да преразпределите домакинските разходи и да спестите за нещо, от което се нуждаете

Спестяването на вода и електричество не само помага за намаляване на разходите на домакинствата, но също така намалява нашия въглероден отпечатък върху планетата. Така че е време да правите 2 полезни неща наведнъж. И това изобщо не е трудно. Следвайки простите препоръки на експертите, можете значително да намалите плащанията.
Вземете съдове според размера на котлона


Избирайки съдове, които не отговарят на размера на котлона, губим енергия напразно. Ако поставите малки саксии на големи горелки, част от електроенергията ще се изразходва за отопление на излишната площ.
Използвайте правилно климатика

image0 (9K)


Когато климатикът е включен, затворете плътно прозорците и вратите. Освен това пряката слънчева светлина не трябва да пада върху него. В противен случай загрява и започва да работи по-интензивно. Освен това не охлаждайте помещенията денонощно – има смисъл да изключвате климатика, когато излизате от стаята.
Напълнете умерено хладилника, но не го оставяйте празен


За да намалите консумираната от хладилника енергия, експертите съветват да предприемете няколко стъпки. Първо, изберете модерни икономични модели. Второ, поставете устройството на хладно място, далеч от парното и печката, и имайте предвид, че разстоянието от задната стена на хладилника до стената трябва да бъде най-малко 5 см. Трето, не поставяйте топли храни в хладилника. Освен това е важно да поддържате ред вътре в хладилника: по този начин бързо ще намерите това, от което се нуждаете, следователно вратата ще остане отворена по-малко време – и студът вътре ще бъде по-добре запазен. Експертите също така препоръчват хладилникът да се пълни с храна поне 2/3, за да не се налага да охлажда въздуха. Ако нямате нужда от толкова много продукти, можете да запълните пространството с бутилки с вода.
Сварете в електрическа кана точно толкова вода, колкото е необходимо


Не е необходимо да кипнете пълен чайник, за да направите няколко чаши чай. Така губите енергия за нищо – за отопление на вода, която така или иначе скоро ще се охлади. Също така е важно да премахнете котления камък от чайника. Има много ниска топлопроводимост, така че повече енергия се изразходва за кипене в съдове с котлен камък.

Намалете яркостта на телевизора

Консумацията на енергия на телевизора е същата като тази на мобилните телефони: колкото по-висока е яркостта на екрана, толкова повече енергия консумира. Когато телевизорът е поставен в добре осветена част от стаята, ние увеличаваме яркостта до максимум, за да видим ясно изображението. Ако поставите телевизора на тъмно място, настройките за яркост могат да бъдат намалени до нормални или минимални. Това не само ще помогне за спестяване на електроенергия, но и ще осигури по-дълъг експлоатационен живот на оборудването.

Вместо дъждовен душ, използвайте обикновен

От опит установихме, че от дъждовен душ се изливат повече от 20 литра вода в минута, а от душ с малка глава – около 8 литра вода. Ако вместо дъждовен душ използвате душ с малка глава, ще спестите до 12 литра в минута.
Почиствайте навреме торбата и филтрите на прахосмукачката


Прахосмукачка със запушена торба изразходва повече енергия за засмукване на прах. Тягата намалява, консумацията на енергия на устройството се увеличава. За да не се случи това, трябва редовно да почиствате филтрите на прахосмукачката и да изтръсквате боклука от прахоуловителя. Освен това, ако се откажете килими с тежък косъм, времето за прахосмукачка ще бъде значително намалено и това също ще доведе до спестяване на енергия.
Не изхвърляйте битовите отпадъци в тоалетната
Говорим за дребни или неприятно миришещи боклуци, които ви мързи или не искате да сложите в кофата. Но за промиване, да речем, на един гнил домат, ще отидат до 10 литра вода. В допълнение, изхвърлянето на неподходящи предмети в тоалетната може да причини запушване и повреда на канализационните тръби, така че ще трябва да отделите средства за ремонт по-късно.
Пуснете повече естествена светлина в стаята, за да намалите използването на електричество
В стаи с много естествена светлина електрическите лампи се включват по-късно и се изключват по-рано. За да получите максимална слънчева светлина, трябва да миете прозорците по-често, да не ги блокирате с цветя и други предмети и да местите завесите и щорите навреме. Можете също така да поставите работен плот или повърхност за рязане близо до прозореца, за да намалите използването на фоново осветление или настолна лампа.
Инсталирайте димери у дома
Вместо конвенционалните превключватели са инсталирани димери, за да можете да регулирате яркостта на светлината. Например, ако трябва да оставите светлината в коридора през нощта, можете да я включите не на пълна мощност, а на 10-20% и това ще бъде достатъчно, за да не се спъвате в тъмното. Има димери, които могат да се управляват чрез приложение, което означава, че дори не е нужно да ставате от леглото, за да изключите осветлението в банята или коридора.
Гответе на пара
Готвенето на пара изисква по-малко вода от варенето и храната запазва повече от полезните си свойства. Ако все пак предпочитате да варите зеленчуците си, използвайте бульона за направата на супата.
Не отваряйте вратата на фурната, за да проверите дали храната е готова 
Всеки път, когато отворите вратата на фурната, за да проверите храната, която се пече, температурата пада с около 25°C. Фурната трябва да работи по-усилено, за да върне температурата до зададената стойност.
Ще спестите електроенергия, като поддържате прозореца на вратата си идеално чист, за да можете да виждате през него.
Започнете да размразявате храната по-рано
Така няма да е необходимо да ги размразявате по-късно под течаща вода или в микровълновата. В повечето случаи е достатъчно храната да се извади от фризера сутринта, за да може да се приготви вечерта.

Превод: Зарата

(Visited 32 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!