Любопитно

13 % от хората в света нямат електричество

Един милиард души, или 13% от населението на света (предимно в Африка и Централна Азия), нямат достъп до електричество, а три милиарда души (40% от световното население) продължават да готвят със замърсяващи горивни материали като въглища или дърва. Само 17,5% от потребяваната енергия в света идва от възобновяеми енергийни източници.

[ad id=“225664″]

Това са някои от изводите в изследване на Международната агенция по енергетика (МАЕ), Международната агенция за възобновяеми енергийни източници (IRENA), Статистическата комисия на ООН (UNSD), Световната банка и Световната здравна организация (СЗО), цитирано от испанския вестник El Pais.

Подобряването на достъпа до електричество и генерирането му чрез чисти енергийни източници е една от Целите за устойчиво развитие до 2030 г. „Светът не е на прав път в постигането на целите в областта на енергетиката“, заключават авторите на изследването.

[ad id=“263680″]

Петте организации обаче установяват напредък в някои области като достъп до електричество в най-слабо развитите райони в света и повишаването на енергийната ефективност.

Делът на потребяваната енергия от възобновяеми енергийни източници се запазва на равнището си от 2015 г. от 17,5%. Само 9,6% от енергията обаче идва от „модерни източници“ – геотермални, водноелектрически, соларни и вятърни паркове. Останалите 7,9% идват от горенето на дървен материал и въглища с растителен произход, които са много замърсяващи, въпреки че са възобновяеми.

Според прогнозите на организациите делът на енергията от възобновяеми източници ще достигне 21% през 2030 г., като модерните източници ще оформят дял от 15%.

[ad id=“236993″]

Липсата на достъп до електричество е проблем предимно в селските райони.

„Почти 87% от населението на света без електричество живее в селски райони“, отбелязват авторите на доклада. Те все пак установяват ускоряване на достъпа до електричество от 2010 г. насам. През 1990 г., например, 30% от населението на света не е имало достъп до електричество. Ако настоящият темп се запази, 674 млн. души ще продължават да живеят без електричество през 2030 г.

Всяка година четири милиона души в света умират заради „замърсяване на въздуха в дома при горенето на биомаса за готвене или отопление“, посочват авторите на доклада.

[ad id=“236999″]

„Жените и децата са най-застрашени от замърсяване“, допълват те. И тук проблемът е най-изострен в Субсахарска Африка и Централна Азия. Според изследването, ако тенденцията не се промени, през 2030 г. 2,3 млрд. души ще продължават да използват традиционните замърсяващи методи за готвене.

investor.bg

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Пуснаха от ареста бизнесмена Бонзов, с чието оръжие дете рани друго

Раненото момиче е оперирано и е в добро състояние...

35 минути ago

Николаево ще се побратими с гръцката община Марония-Сапес

Партньорски отношения между общините Николаево и Марония-Сапес (Гърция) обсъдиха кметовете Константин Костов и Апостолос Йоанну…

45 минути ago

„Историите на героите трябва да бъдат разказвани“. Невена Калудова, която изигра Анна Политковская

Тя е буквално откърмена в театъра. И това я определя. Интересно тогава как родителите ѝ…

един час ago

След 34 години Стара Загора посрещна отново гости от побратимения Юянг, Китай

„Добре дошли отново в Стара Загора, град на 8000 години!“, приветства днес 6-членната китайска делегация…

един час ago

4 естествени антибиотика във вашата кухня

Какво да използвате при настинка и грип...

един час ago

Трудностите пред фермерите: Дъжд, градушки и липса на работна ръка

С Гаранционен фонд те биха били по-спокойни...

един час ago
image0 (9K)