Световни новини

13 000 мигранти щурмуват браздата по пътя към ЕС на гръцката граница

Около 13 000 мигранти са се събрали на турско-гръцката граница, след като по-рано Турция заплаши, че ще пусне милионите бежанци от страната да преминат в Европа, съобщиха в неделя информационни агенции.

„Хиляди мигранти, включително семейства с малки деца, преминават въпреки студена нощ границата между Турция и Гърция“, се казва в съобщение на Международната организация за миграция.

Американската агенция заяви, че нейният персонал следи движението на хора от Истанбул и предоставя хуманитарна помощ на най-уязвимите.

„До събота вечерта персоналът, работещ по 212-километровата граница между Турция и Гърция и в столицата, е наблюдавал най-малко 13 000 души, събрани на официалните гранични пунктове в Пазаркуле и Ипсала и множество неофициални гранични пунктове“, се казва в съобщението.

Агенцията заяви, че е забелязала „групи от няколко десетки до повече от 3000 души“.

ЕС обяви, че подкрепя страните ни, но от „Амнести“ настояха, че мигрантите имат право на достъп.

След съобщенията, че Турция позволява на лицата, търсещи убежище, да напуснат нейните граници и да се опитат да влязат в Европейския съюз, по-специално в Гърция и в България, заместник-директорът по изследователската дейност на „Амнести Интернешънъл“ Масимо Морати заяви следното:

„Това, което сега виждаме на границите на Турция с ЕС, е, че хората, които търсят убежище, отново се използват като разменна стока в смъртоносна политическа игра – очаквана последица от споразумението между ЕС и Турция…“

„Гърция и България трябва да осигурят достъп до своята територия за хората, които търсят закрила, а граничните служители трябва да се въздържат от прекомерна употреба на сила срещу събралите се на границите. На тях трябва да им бъде разрешено да влизат през официални гранични пунктове, независимо дали имат валидни документи за пътуване“, добавя Морати, цитиран от сайта на организацията.

„Европейската комисия също трябва спешно да координира всякаква подкрепа, която може да е необходима на Гърция и България, за да гарантира на търсещите убежище лица достъп до адекватни процедури за приемане и получаване на убежище“, казва още той.

В същото време Гърция заяви, че е решена да защитава границите си, след като мигранти се опитаха да преминат в страната от Турция, предаде БТА.

От Истанбул и Турция към границата продължават да отпътуват още автобуси с желаещи да напуснат страната, информират световните осведомителни агенции.

„ТРТ – Араби“ публикува в социалните медии карти, на които с жълто и синьо са обозначени маршрути за достигане до Западна Европа по суша и море през България и Гърция.

Хиляди бежанци прекараха нощта под открито небе на границата между Гърция и Турция.

До струпването на хора от различни страни се стигна след като Анкара обяви в петък, че отваря границата си.

До 23,50 часа местно време вчера броят на напусналите Турция през област Одрин бежанци е над 47 000, съобщи вътрешният министър Сюлейман Сойлу.

По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган отново заяви, че Турция няма да задържа повече бежанците, които искат да напуснат, защото не може да поеме нов поток от Идлиб.

Той се мотивира с това, че до момента в страната вече има около 4 милиона сирийци. Според Международната организация по миграция в момента на границата между Турция и Гърция се намират около 13 000 бежанци. Международни и турски хуманитарни организации доставят известни количества продукти от първа необходимост на струпалото се множество.

От Истанбул продължават да отпътуват още автобуси за границата, информира БНР. Тъй като гръцките гранични пунктове са затворени и силите за сигурност прилагат сила, за да не позволят преминаване, все повече хора се опитват да минат не по суша, а през река Марица.

Ето какво разказа един бежанец: „Сириец съм, исках да отида в Гърция. Пътят не е отворен, от тази страна гърците са го затворили. Изстреляха газови гранати срещу нас, след това стреляха във въздуха. Всъщност, от всички, които отиват натам, сирийците са малко, има много иракчани, афганци. Много отиват на другата страна, забравих името, да го видя тук на телефона… Марица. Как да мина, братко, на онази страна през реката, кажи? За мен няма проблем, но има хора с деца.“

„Евросъюзът е силно заинтересован от поддържане на споразумението с Турция и подкрепя Гърция и България да защитят външните граници на общността“, се казва в съобщение на европейската служба за външна дейност, публикувано след телефонен разговор между Председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Премиерът Бойко Борисов вчера успокои, че по нашата граница е спокойно. А вицепремиерът и военен министър с хеликоптер прелетя над границата, за да се увери за обстановката.

На място беше и вътрешния министър Младен Маринов. Малко преди това бе обявено, че жандармерията е мобилизирана да опази границата ни от мигрантска вълна.

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Бербатов отрече, че ще става шеф в ЦСКА

Можех да бъда полезен като ръководител на футбола, посочи той...

13 минути ago

7 Факта за Депутатите, Които Може Би Не Знаете

Депутатите играят важна роля в законодателния процес и формирането на обществената политика, но понякога техните…

14 минути ago

Калояна Налбантова също спечели квота за турнира по бадмитон на Олимпийските игри в Париж

  Състезателката по бадмитон се присъединява към сестри Стоеви в надпреварата по бадминтон на Игрите…

26 минути ago

ЦКБ подкрепя международния турнир по таекуондо TURBO TROPHY

Състезанието ще се проведе на 11 май в зала "Асикс Арена" в София...

36 минути ago

Експерт: Лесно е да се заиграеш с хляба преди избори

В последните минути НС реши съдбата му...

37 минути ago

Мария Дуковска: Очаквайте много забавления и награди за цялото семейство на Day off – Family time

Ателие за приказки, ретро кът и много приключения ще зарадват посетителите на първото семейно събитие…

44 минути ago
image0 (9K)