14 важни неща за парите, които си струва да знаем на 30 години, за да не изнемогваме на 50

Някой на 30-годишна възраст вече е успял да си купи апартамент или да започне бизнес, а друг се опитва да разбере как да се научи да печели достатъчно. Във всеки случай има очевидни неща, някои от които водят до просперитет, а други – до финансова дупка.
Ето най-ефективните съвети, които ще бъдат полезни за 30 годишните
1. Деца – това е скъпо удоволствие
Коварен стереотип – децата трябва да се появят до 20, 25 или 30 години. Но сериозно, децата са скъпи. Много по-добре е те да се появят, когато сте готови за тях, включително и финансово. Така че не бързайте, а се подгответе финансово с партньора, преди да попълните семейството, за да се насладите на прекрасни моменти, а не да мислите за пари всяка минута.
2. Искането на повишение не е срамно
Ако работите на едно и също място повече от 3 години, е време да се изкачите в кариерата. Искането за повишение е сигурна и правилна стъпка към подобряване на финансовата ситуация. Така че не се колебайте да поискате увеличение на заплатата. Въпреки това, не се страхувайте да поемете по-голяма отговорност и тежест. Ако ви е отказано няколко пъти, трябва да помислите за смяна на работата си или за подобряване на уменията.
3. Понякога жилищните наеми са по-изгодни от собствено жилище.
Трудно е да се откажем от идеята, че инвестирането в недвижими имоти е най-доброто решение. Но наемът става все по-евтин, а ипотеката винаги е голяма предплата. Така че, преди да си купите жилище или да го наемете, изчислете всичко и изберете най-изгодния вариант за себе си.
4. Инвестирайте в здравето и образованието си
Без добро здраве, човек ще постигне много. Ето защо, опитайте се да се грижите за себе си, да се отпуснете на морето поне веднъж годишно, да получите достатъчно сън, да ядете качествена храна. Доброто образование отваря много врати в живота и изтрива границите.
5. Не влагайте пари в това, което не разбирате.
Дори ако искате да забогатеете възможно най-скоро, към всички финансови въпроси подхождайте с трезвен ум и спокойствие. Действайки с емоции и инвестирайки в съмнителни проекти, можете да останете „с пръст в устата“. По-добре е още веднъж да се консултира с експерти, разумно да оцените шансовете за успех.
6. Не вземайте заеми за изплащане на стари дългове.
Много хора имат популярна идея – да вземат нов заем, за да изплатят стария. Или да плащат дълг на човек чрез заем от друг. Това е порочен кръг. По-добре е да не правите дългове. Но, ако това се случи, отречете се от нещо, спестете пари и изплатите дълга.
7. Поддържайте връзка с приятели, запознайте се с нови хора
Поговорката «Не имей сто рублей, а имей сто друзей» „Нямай сто лева, а имай сто приятели“ съществува не просто така. Понякога взаимоотношенията в живота са много по-важни и решаващи от парите. Сигурно сте имали такива ситуации, които потвърждават този израз.
8. По-изгодно е да се купуват не евтини, а висококачествени дрехи и обувки
Висококачествените дрехи ще издържат много по-дълго от евтините потребителски стоки. Затова е по-изгодно да купувате трайни неща. И ако купувате от промоции и разпродажби, това е двойно полезно. Опитайте се да направите списък на необходимите неща и направете покупките на разпродажба. Спестените пари е по-добре да се използват за почивка.
9. Избягвайте емоционалното пазаруване.
Емоционалното пазаруване е зло, въпреки че носи радост. Ако строго следите бюджета си, то ще направи доста големи дупки в него. В края на краищата, емоционалното пазаруване не е нищо повече от задоволяване на нуждата от щастие и удоволствие. Потърсете радост в нещо друго, вместо да купувате десетата блуза „само за …“.
10. Започнете да спестявате за старостта сега.
Днес сте на 20, утре – вече на 30 години. Времето е бързотечно и безмилостно и няма да забележите как ще трябва да вземате внуците си от детската градина. Ако оставяте настрана дори 20-30 лева всеки месец, можете да спестите поне част от пенсията, за да се чувствате повече или по-малко уверени в последствие.
11. Опитайте се да готвите у дома
Много предпочитат да се хранят в кафенета и ресторанти. Или защото са твърде мързеливи, за да готвят у дома, или защото погрешно смятат, че храненето навън не е толкова скъпо. Минете през магазините за хранителни стоки, а след това пребройте колко пари сте похарчили вече, и колко по-евтино и по-добре е да се готви у дома.
12. Част от заплатата веднага отделяйте на депозит, формирайки финансова възглавница
Животът е непредсказуем. Възможно е да има ситуации, в които се изисква чиста пара. Но къде да я вземем? Необходимо е да се спестяват пари от заплатата на депозит от месец за месец, в случай че възникне такава извънредна ситуация, така че да не се паникьосвате и да знаете, че има изход.
13. Бъдете в единомислие с половинката си по въпроса за финансовите разходи
Партньорите трябва да имат единодушие във всичко. Включително и в областта на финансите. Ако се опитвате да спестите пари и да отложите нещо, а партньорът ви губи на ляво и дясно, няма да можете да забогатеете. Говорете с партньора и разработете единна стратегия за разходите. Задайте общи финансови цели и ги постигнете. Например, за да имате стимул, спестете пари за пътуване до морето.
14. Помислете за пасивен източник на доходи.

Добре е, ако имате работа, която носи достатъчно пари. Но в този нестабилен свят би било по-добре да имате няколко източника на доходи. Затова изследвайте нови области за инвестиции.

Какво бихте добавили към този списък?

Превод от руски: Зарата

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!