НАЙ-НОВИ:

$140 млрд. се изпират годишно в света чрез уговорени мачове и незаконни залагания

„Министерство на младежта и спорта организира „Съвместно обучение за създаване и развитие на Национална платформа за борба с манипулирането на спортни състезания”, защото в рамките на нашето председателство на Съвета на ЕС ние искаме да мобилизираме усилия за запазването на честния спорт и да привлечем още по-сериозно вниманието към темата, свързана с корупцията в спорта и уредените резултати.“ Tова каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев във Варна по време на срещата на заинтересованите държави-членки на ЕС.

[ad id=“225664″]

Събитието е в изпълнение на проект по програма „Еразъм +”. Лектори на форума са представители на международни институции, борещи се с корупцията в спорта, като Интерпол, Европол и ООН, както и организацията Спортрадар – световен лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание. От българска страна участват представители на МВР, Министерство на правосъдието, Комисия по хазарта, БОК и БФС.

Целта на събитието е да допринесе за по-лесното и по-бързо създаване на Национална платформа от всяка заинтересована страна-членка, включително Българска национална платформа, която да се бори срещу корупцията в спорта.

[ad id=“263680″]

Teмата е изключително всеобхватна, защото в процеса се включват множество различни участници и е много важно по-дълбокото влияние на институциите, които да дадат ясен знак за предприемане на съвместни действия. Целта на проекта е да допринесе за по-лесното и по-бързо създаване на Национална платформа от всяка заинтересована страна-членка, чрез която да се координира борбата срещу корупцията в спорта.

По данни на Международния център за спортна сигурност (ICSS) в спорта годишно се залагат около 2 трилиона долара, а около 140 милиарда долара се изпират чрез уговаряне на мачове и незаконни залагания.

[ad id=“236993″]

“Създаването на Национални платформи или Национални координационни центрове за борба с манипулирането на спортни състезания е един логичен ход за противодействие на мач-фиксинга и други негативни явления в спорта. Убеден съм, че ефективната обмяна на информация между всички страни, които имат отношение към спортния процес, може да стои в основата на бъдещата успешна борба срещу мач-фиксинга. Защото ролята на националната платформа е да улесни и ускори споделянето на информация за подозрителни сигнали за измами с цел печалби от залози и да подобри координацията между имащите отношение към това институции”, заяви спортният министър.

[ad id=“236999″]

Според Красен Кралев са необходими навременни мерки на всички нива в спорта – от превенцията в най-ранна възраст до строг контрол за спазване на правилата при активните състезатели. “Много важна е възпитателната роля на треньорите и наблюдателната роля на федерациите. За съжаление малко международни спортни федерации с изключение на футбола водят последователна и целенасочена борба срещу мач-фиксинга”, каза той.

По думите му Българският футболен съюз под напътствията на УЕФА противодействат успешно на мач-фиксинга и имат назначен собствен експерт по почтеността, който работи в тясно сътрудничество с всички органи и институции, имащи отношение към това явление. “Важно е да има адекватни мерки, с които да се противопоставим на лъжата, за да не позволим спортът да бъде използван като средство за реализиране на печалби чрез измами”, добави министър Кралев.

[ad id=“237001″]

Според Красен Кралев най-голям е проблемът с трудното събиране на доказателства за мач-фиксинга, зад който стоят корупция, пране на пари и злоупотреби, за които няма национални граници.

“През 2011 г. в Наказателния кодекс на Република България бяха включени текстове за престъпления срещу спорта, като дори вече има трима осъдени за това, че са опитвали да уредят мач на младежкия ни национален отбор, подкупвайки играчи. Въпреки това според юристи тези текстове се нуждаят от допълнителна прецизност, за да бъдат максимално ефективни. По тази причина смятам, че тази среща може да се използва от всички нас като представители на обединената европейска общност за обмяна на добри практики и идеи за начините, по които работи системата за борба с мач-фиксинга в отделните държави”, oбясни той и подчерта, че в България под координацията на Министерството на младежта и спорта вече е стартиран процесът за създаване на Национална платформа.

[ad id=“238430″]

Ив льо Лостек, началник на отдел „Спорт“ към ЕК, заяви, че България е първата държава-членка на ЕС, която прилага новите работни методи от Третия работен план за спорта (2017-2020 г.), а именно среща на заинтересованите страни по дадена актуална тема, инициирана от някоя от страните-членки. По думите му, страната ни е добър партньор на ЕК. Лостек ни поздрави за инициативата и обясни, че следващата държава, която ще организира такъв форум ще бъде Франция през втората половина на годината.

[ad id=“218001″]

Началникът на отдел „Спорт“ изтъкна доброто взаимодействие на ЕК с ММС по линия на Председателството на Съвета на ЕС и поздрави екипа на ММС за отличната среда, която предоставя за активна и ефективна дейност по най-важните въпроси в сектора. Той бе категоричен, че темата за борба с манипулирането на спортни състезания е изключително актуална и поздрави екипа на ММС за избора й. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

[post-views]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Left Menu Icon