Човешките лица са създадени така, че да издържат на удари

До сравнително неотдавна се е смятало, че здравите човешки лица са се образували около преди 4 – 5 милиона години така, че да помагат на нашите предци, австралопитеците, да дъвчат твърда храна, като например орехи. Но сега тези теории са разбити като с юмручен удар.

Според данни от изследвания на антрополози от университета в Юта, САЩ, нашето далечно минало изобщо не е било толкова мирно, колкото сме си го представяли на картинките с диваци. Насилието е изиграло много по-голяма роля в развитието на човешката физиология, отколкото сме смятали досега. Мъжките лица са формирани така, че да сведат до минимум травмите от удари, получени по време на битки за притежание на женски индивиди, храна или територия. Костите на лицето са станали по-здрави, за да не се чупят лесно по време на ръкопашен бой. Точно тези кости всъщност правят и разликата между мъжките и женските черепи. Явно мъжките лица е трябвало да еволюират така, че трошливите кости да станат по-яки и наистина – при мъжете те са по-едри и масивни.

Ако тази теория е вярна, то хората не са били благородни земеделци, превърнали се в агресори заради цивилизацията. По-скоро физическите ни способности са се развивали, за да повишат нашата бойна мощ.

Човешките ръце са се развили така, че да нанасят по-добре удари

iumruk1
Докато лицата ни са се формирали с възможност за понасяне на удари, в същото време ръцете ни са се развили така, че да ги нанасят по-ефективно. В по-ранни проучвания на същия екип от Юта учените открили, че човешките ръце са се развивали според парадоксални принципи. Подобно на маймуните ние имаме възможност да свиваме пръстите си, но нашите са по-дълги и тънки, което повишава ловкостта. И въпреки че шимпанзетата също могат да създават елементарни оръдия на труда и да ги използват, то те не могат да свиват дланта си в плътен твърд юмрук.

Освен това е възможно нашите ръце да са се развили от същите гени, които са ни дали по-къси пръсти на краката и удължен палец, когато сме започнали да тичаме и да вървим изправени.
Според учените нашата агресивна и жестока природа е заставила телата ни да се превърнат буквално в бойни машини. Човек, нанасящ удар с плътно свит юмрук, може да удари много силно, без да се нарани. Юмруците могат да се използват и за сплашване. В крайна сметка нашите ръце са се превърнали в средство както за създаване, така и за убиване.


image0 (9K)