150 българи пристигнаха с полет от Лондон на бургаското летище снощи, а 200 излетяха към Лондон

150 българи пристигнаха с полет от Лондонна бургаското летище снощи. Час по-късно със самолета на същата авиокомпания 200 българи излетяха към британската столица. На летището бяха предприети извънредни мерки за сигурност срещу разпространението на Ковид-19, предаде БНР.

Като причини за пътуването някои българи посочиха работа, раждане на внуче и други, съобщава news.bg:

„Ще работя. Ако отложа пътуването, рискувам да остана без работа.“

„За да заведем детето при майка му и при баща му. Няма кой да го гледа. И затова трябва да го върнем на родителите.“

„Чакам внуче, дъщеря ми ще ражда. Отивам да й помагам. Може да се каже, че се притеснявам малко, но все пак поемам риска.“

А защо се връщат нашите сънародници?

„Имах билет за 22 април, обаче затвориха работните места и не знам кога ще ги отворят.“

„Чакаме дъщеря си от Лондон. В така създалата се обстановка не ми се мисли как бих преживяла да остане в Англия.“

На бургаското летище имаше линейка на Спешна помощ и засилено полицейско присъствие.

Пристигането на сънародниците ни в България предизвика гняв сред мнозина. Хора в социалните мрежи призоваваха да се организира блокада на летището, за да не могат пристигащите от Лондон да стъпят на българска земя.

Великобритания обяви пълна карантина за 3 седмици

В извънредно обръщение към нацията, излъчено по телевизията снощи, британският премиер Борис Джонсън нареди на сънародниците си да останат по домовете си за справяне с пандемията от коронавирус. В противен случай британците ги грозят глоби след дадените извънредни пълномощия на полицията.

В краткото, драматично и безпрецедентно обръщение към нацията премиерът заяви, че всички магазини, освен тези за хранителни стоки и аптеките, трябва незабавно да затворят и срещите с приятели да бъдат прекратени. Може обаче веднъж дневно да се излиза на разходка, за бягане в парка или с колело, но единично или само с членове на семейството.

Тази на практика блокада на Обединеното кралство ще остане в сила за три седмици. След това правителството ще направи преценка на ситуацията и ще реши дали мерките да продължат или да бъдат отменени.

Отменят се всички сватби и всякакви събирания на повече от двама души. Могат да се извършват погребения, но само в най-тесен кръг от роднини.

До извънредните нови мерки се стигна след като властите изразиха тревога, че съветите за социално дистанциране не се съблюдават. Джонсън подчерта, че правителството ще наблюдава ситуацията и може да облекчи ограниченията, ако тя се подобри.

СЗО: Пандемията от Covid-19 се ускорява

Разпространението на коронавируса Covid-19 по планетата се ускорява, заявил генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебреисус, цитиран от Би Би Си.

Първите 100 хиляди са били достигнати 67 дни след избухването на заразата, вторите 100 хиляди са достигнати след 11 дни, а третите сто хиляди са достигнати само за четири дни.

Генералният директор на организацията призова страните да прилагат интензивно тестване и издирване на контактните лица

Към момента с Covid-19 по света са регистрирани над 381 хиляди души. Починали са над 16500 души, над 102 хиляди са излекувани.

По-рано от СЗО предупредиха, че младите хора не са пощадени от коронавируса – пациентите под 50 години съставляват значителен дял от тези, които се нуждаят от хоспитализация.

„Този вирус може да ви остави в болница в продължение на седмици или дори да ви убие. Дори и да не заболеете, изборът, който правите къде да отидете, може да бъде разликата между живота и смъртта за някой друг“ – обърна се директорът на СЗО към младите хора.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.