Categories: Дунав мост

1500 лева е средната заплата у нас

Най-голямо увеличение има в здравеопазването и държавно управление

Заплатите у нас растат най-вече в здравеопазването и в държавното управление, показват последните данни на НСИ. През първите три месеца на тази година средното възнаграждение в сектор “Хуманно здравеопазване и социална работа” се увеличава с 27,1% спрямо същия период на миналата година, а в “Държавно управление” – с 18,5%, информира Труд.

Общо средната заплата в страната се е повишила с едва 1,7 на сто спрямо края на 2020 г. и с 11% за година и в края на март стига 1500 лева. В същото време обаче има сектори, в които възнагражденията намаляват през тази година. Заради пандемията и затварянето на част от бизнесите заплатите в културата, спорта и развлеченията са с 6,8% надолу, като средната за сектора е 1007 лева. Спад има и в парите, които получават работещите в хотелите и ресторантите – с 2,7 на сто, като средното възнаграждение за сектора е едва 717 лева в края на март.

Традиционно най-високи заплати дават в “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”,

където влизат и ИТ специалистите, затова и там средната заплата е над два пъти по-висока от тази за страната – 3613 лева в края на март.

Заради вдигането на възнагражденията в администрацията, на лекарите и учителите средната заплата в обществения сектор се увеличава със 17,2%, докато в частния с 8,8 на сто за година, показват още данните на НСИ.

източник www.dunavmost.com

Arhiv

Share
Published by
Arhiv

Recent Posts

Дъжд на Разпети петък, на места валежите ще са интензивни

Максималните температури ще са между 13° и 18°...

7 минути ago

100-годишният данъкоплатец бай Димитър чака Спецов да го награди

Столетникът всяка вечер пийва ракийка и вино, понякога от кеф пали и цигара...

8 минути ago

Фермери искат създаване на гаранционен фонд

Искат диалог с Министерството на земеделието...

21 минути ago

Лято 2024: Без руски туристи, с румънски полицаи

Навсякъде проблемът е липса на кадри...

23 минути ago

В Англия твърдят, че знаят къде отива Клоп след края на сезона

Вероятно е да се върне в Бундеслигата...

35 минути ago
image0 (9K)