Чудните мостове са удивителен скален феномен, сътворен от природата

Те са известни и с името Скалните мостове. Разположени са е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк. Феноменът се намира на 80 километра южно от Пловдив, и на около 175 от Стара Загора. Мостовете са обявени за природна забележителност с постановление на Министерския съвет 1949 година. Те са включени в Стоте национални туристически обекта.

Покрай Чудните мостове преминава пешеходният път от село Орехово за село Забърдо.

[ad id=“218548″]

В миналото феноменът е представлявал пещера, образувала се под рушащото действие на речните води. С течение на времето части от нея се срутили, като образували мостове. Големият мост е широк около 15 м в по-широките части и дълъг почти 100 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 метра и ширина 40. Малкият мост е на 200 метра от големия. Дълъг е 60 м, висок е 50, а височината на арката е 30. След него има и съвсем малък трети мост, който представлявапонорна пещера, в която водите на реката изчезват, и появят пак на повърхността след 3 километра.

За създаването на Чудните мостове се предава легенда. Преди много години в землището на село Забърдо имало пастири. От някъде се появил змей, който започнал да опустошава стадата им. Дълги години пастирите страдали от набезите на змея, докато измислят как да го надхитрят. Натоварили едно магаре с прахан (сухо вещество от дървесна гъба, което служи за запалване на огън), запалили го и го изпратили срещу змея. Той глътнал магарето заедно с праханта, която бавно започнала да се разгаря. Обезумелият змей се опитал да избяга и накрая намерил малка дупка в земята. Огромното му тяло отворило пролуката. След години, когато костите на змея изгнили, останали огромните сводести мостове.

[ad id=“218001″]

Двата големи моста са обезопасени и пригодени за посещение от туристи. Преминаването и върху и под тях е разрешено.

Цялата местност около мостовете е удивително красива.

В близост до скалния феномен се намират хижите „Чудните мостове“ и „Скалните мостове“, в които посетителите могат да отседнат.

chudnite mostove2chudnite mostove3chudnite mostove5chudni mostove1


image0 (9K)