Пълнена кисела зелка с кайма – истински фойерверк на трапезата

В сезона на киселото зеле впрегнете изобретателността си и оберете овациите като перфектна домакиня/домакин. Не изключвам в никакъв случай мъжете като кулинари.

Необходими Продукти:

кисело зеле – 1 зелка
кайма – 500 г
ориз – 100 г
моркови – 2 бр.
праз – 1 стрък
лук – 1 глава
олио – 3 с.л.
чубрица – 5 г
кимион – 5 г
черен пипер – 5 г
червен пипер – 15 г
сол – 5 г

[ad id=“225664″]

Приготвяне на Пълнена кисела зелка:

Нарежете лука, праза и морковите на ситни парченца и ги запържете в една супена лъжица олио, след което добавете ориза и запържете за още 3 минути, като разбърквате постоянно.
Наливайте 200 г вода постепенно, после добавете и каймата и бъркайте, докато се смеси добре с останалите продукти и стане на „трохи“.
Овкусете със сол, чубрица, кимион и черен пипер и гответе, докато оризът е полуготов и поел водата. Тогава добавете 10 грама червен пипер и разбъркайте добре. Махнете от огъня.
Поставете зелката с кочана надолу и я разлистете внимателно до сърцевината. С една лъжица внимателно започнете да пълните от най-долния пласт и внимателно загъвайте обратно, докато цялата зелка се напълни.
Сложете я в гърне с достатъчно широко гърло, полейте с една чаша вода, 2 супени лъжици олио, поръсете с 5 грама червен пипер и поставете похлупака.
Печете във фурна на 200 градуса за поне час. Когато е готово, изцедете течността и обърнете върху чиния с кочана нагоре. Украсете по избор и сервирайте. Това ястие може да бъде поднесено с чаша бяло и червено вино.


image0 (9K)