16:07 Села и махали носят странни и смешни имена

Има едно мъничко село в Чирпанско, казва се Държава. По турско време го викали Чифлик махле, но днес почти никой не си спомня старото му име. Преди години там са живели 700 семейства, а днес се броят на пръсти. Сега в селото има по-малко от 80 души.

Дълбоко навътре в Стара планина,  край прохода Хаинбоаз, е Мишеморков хан. За името на селото има две легенди. Според едната по време на турското робство в центъра на селото имало хан, който посещавали всички турци, преминаващи през прохода. Ханджията обаче бил родолюбив българин и слагал в храната на гостите си миша отрова, като успял да измори доста от тях.

[ad id=“263680″]

Сред не особено приятните като звучене имена е и това на Вонеща вода. Сред селата с интересни имена в областта са и Гащевци, Ялово, Дърлевци, Балуци, Султани, Кожлювци, Куцина, Кантари и Топузи, Дърлевци, Дълги припек, Дедина и Дединци в Златаришко, Вързулица и Вързилковци, Върлинка и др. Някои от тях са обезлюдени, а в други все още живеят по 5 – 6 старци.

Села със странни и смешни имена има не само в Търновско. В топ 10 на най-странните имена на населени места в България можем да поставим Вещица, Маточина, Чуйпетльово, Гърло, Недоклан, Сливата, Глутници, Пишурка.

Безспорно първо място по села с най-смешни имена държи Габрово

Къде другаде, ако не там! Именно там се намират селата с будещите недоумение имена – Сърбогъзи, Торбалъжи, Пръдлевци, Пържиграх и прочие… Повечето от тези села са получили имената си от прякорите на своите основатели, пише skandalno.net. Така например село Торбалъжи, което се намира само на 15 минути път с кола от Габрово, било кръстено на прякора на първия заселник и основател на селището – козарят Дончо Торбалъжи.

75-годишният Йордан Христов разказва, че винаги, когато казвал откъде е, хората започвали да гледат на него с подозрение, в най-добрия случай с усмивка. Затова когато навремето влязъл в казармата и попълнил документите, написал, че е от съседния Сечен камък.

Бай Йордан имал още подобни случаи. „Веднъж като студент отивам на пощата в София, за да изпратя багаж до баща си. Пиша името на селото, а жената на гишето се залива от смях. Помоли ме да й прочета адреса високо, за да е сигурна, че не бърка. Цялата опашка зад мен прихна.“

Името на селото създава неразбории и с по-скорошна дата. Пенка Иванова, която е снаха в Торбалъжи, споделя, че 7-годишната й внучка в столицата казвала, че баба й и дядо й живеят в Габрово. Не смеела да спомене Торбалъжи, за да не й се подиграват децата.

[ad id=“225664″]

Махала Пръдлевци допълва екзотичните наименования

За това пак е „виновен“ прякорът на първия й заселник Иван Пръдлето. Не трябва да пропускаме и още едно село – дряновското с. Дупините.

Дряновското с. Къртипъня получава името си заради дърводобива в горите наоколо. Сега обаче е безлюдно, а десетината му къщи една след друга рухват от старост.

Два от кварталите на Габрово – кв. Андреево и кв. Любово, са бивши села, чиито имена преди присъединяването им са били – Търсигъзи и Гъзурниците. За да сме коректни, трябва да уточним, че произходът на името Гъзурниците не е свързан с това, което си мислите.

Става въпрос за данъка „гъзурнина” – който бил специфичен за този край налог върху произведеното жито. В близост до село Гъзурниците се намира малката махаличка със звучното име Пръдлевци.


image0 (9K)