16:24 Сградите, които са проектирани след 1999 година, нямат право на безплатно саниране

Сградите, които могат да кандидатстват по Националната програма за енергийна ефективност, трябва да са проектирани преди април 1999 година. Това заяви през 2015 година тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на пресконференция след заседанието на Министерския съвет. В дейността за посигане на енергийата ефективност се включват саниране, подмяна на дограма, вътрешна изолации и др.

[ad id=“263680″]

Павлова обясни, че това е важно условие за кандидатстване по програмата, тъй като след април 1999 г. влизат в сила нормативи, по които всяка сграда отговаря на изискванията за енергийна ефективност и по никакъв начин не може да кандидатства по безвъзмездните за финансиране програми. Министърът допълни, че могат да участват всички жилищни сгради, строени по индустриален способ – ЕПЖЦ, ППП, ЕКС, пълзящ кофраж.

[ad id=“225664″]

Важно условие е сградата да има минимум 36 обекта с жилищно предназначение. Според Павлова всички офиси, магазини и други обекти, които са част от тези сгради, могат и ще получат финансиране по програмата , ако се подпишат декларации, че инвестицията, която се прави, не надвишава 200 000 евро, на принципа на държавната помощ. Собственик , който има повече от един апартамент в една или повече сгради, трябва да декларира, че санирането на цялата му собственост няма да надвиши 200 000 евро, иначе ще трябва да заплати всички разходи за своя сметка.


image0 (9K)