17:06 Издадоха „Буквар по педагогика“ на старозагорската учителка Соня Рачева

Нейната втора самостоятелна книга „Буквар по педагогика” е уникален поглед към натрупаните съкровени спомени, педагогически опит и житейска мъдрост на една жена, съумяла да заслужи най-голямата награда – детската любов. Автор и съавтор е на различни учебни помагала за началния курс, издадени от „Просвета”.

Под формата на задочен разговор с колегите и родителите Соня Рачева споделя вълнуващи проникновения за професията на началния учител, за съвременните деца и за българското училище.

От 30 години Соня Рачева е преподавател във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков”. Тя учи най-малките ученици не само на четмо и писмо, но и на всички човешки ценности. През 2010 година издава книгата „Здравейте, ученици“ (или за първия учител), в която споделя спомени и педагогически опит от работата с децата в началните класове.
Ако трябва да ви запознаем със Соня Рачева, ще цитираме самата нея:“Макар пътя, по който тръгнах, за да сбъдна детската си мечта, да не бе никак кратък и лесен, аз не съжалявам за избора си. Всъщност никога не съм си представяла, че мога да правя нещо друго, освен да работя и общувам с деца. Обичам децата по начин, който смятам, че ми е вроден. Определям преподаването като свещенодействие заради начина, по който децата възприемат и отразяват заобикалящата ни действителност.“


image0 (9K)