17:11 Ловеч е атрактивен за туристите град

Намира се в Централна Северна България.Той е административен и стопански център на едноименните община и област. Ловеч е разположен е Дунавската хълмиста равнина и предпланината на Стара планина. Намира се 150 километра западно от София и на около 140 свверозападно от Стара Загора.

Ловеч е разположен от двете страни на река Осъм. Тя прави няколко извивки между хълмовете „Стратеш“, „Хисаря“ и „Баш бунар“.

Ловеч е едно от най-старите населени места в България. Следите от човешка дейност датират от най-дълбока древност, за което решаваща роля играе благоприятното разположение на града между планината и равнината, както и наличието на река. Откритите в ловешките пещери останки свидетелстват за активно човешко присъствие от старокаменната, новокаменната, бронзовата и желязната епоха. През IV-III в. пр.хр. по тези места са живели траките.

Ловешката крепост е разположена на хълма Хисърлъка и е от Средновековието. Тя е от последните завладени по време на османското нашествие.

krepost

 

Сведения за града от XVII век дават Хаджи Калфа, Филип Станиславович и Евлия Челеби. Според последния градът е търговско-занаятчийски център.

Освен крепостта, в Ловеч има още много забележителности. С тях и с красивата си природа той е особено атрактивен за туристите. В него има много люляци и затова е известен и като Града на люляците.

Най-известната забележителност на Ловеч е покритият мост на Колю Фичето. Той свързва новата част на града с архитектурно-историческия резерват (АИР) „Вароша“.Мостът е единствен по рода си на Балканския полуостров. Обявен е е официален символ на Ловеч.

lovechpokrit mostmost

Кварталът Вароша е старата част на града. В него посетителите могат да видят сгради със съхранена самобитна народна архитектура от епохата на Възраждането.

varoshaky6tacyrkva
Там се намира и музеят „Възраждане и националноосвободително движение“ или Музеят „Васил Левски“. Той е включен е в списъка на 100-те национални туристически обекта.

muzey

 

Непосредствено до крепостта е издигнат огромен 14- метров паметник на Васил Левски.

levski

В Ловеч може да видите още етнографската експозиция в Драсовата къща, Рашовата къща, Къщата на Чешнето и др.

В града се намира Алеята на космонавтите, на която всеки космонавт, който отиде посажда брезичка.
Паркът Стратеш се намира на едноименния хълм и е прекрасно място за почивка и разходка. Там е разположена и зоологическата градина на Ловеч, която е сред най-големите в страната.

zoolovechme4ka
Друг чудесен парк за отмора е Баш бунар, разположен при изхода за Троян.

ba6 bunar

В Ловеч има много ресторанти, хотели и къщи за гости.

kry4ma


image0 (9K)