Две скални Богородици помагат на вярващите

Край Стара Загора има място, наречено „Богородична стъпка“, а в планината Алтай човешкият гений е издълбал в скала Богородица с младенеца.
В околностите на Старозагорските минерални бани, на 1,5 км от центъра на селото в северна посока, се намира красивият природен феномен наречен „Богородична стъпка“.

bogorodi4na stapka OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Легендата говори, че това място е светилище, свързано с различни езически религиозни обреди отпреди хиляди години. След приемане на християнството по тези земи, местността става свято място. Митът за „Богородична стъпка“ се ражда, заради изключително силното биоенергийно поле и причудливата вдлъбнатина горе на скалите, наподобяваща следа от човешки крак, в която водата никога не пресъхва.

Преди няколко години е изграден малък параклис, наречен „Рождество Богородично“.В района има и древна кариера за добив и обработка на различни материали, използвани в строителството на частни и обществени сгради в антична Августа Траяна. На мястото има останки от недовършен саркофаг, вероятно предназначен за гробница на знатен гражданин.

sarkofag
В планината Алтай, в река Катун има един остров, наречен Патмос. Там е построен Знаменския женски манастир, който е известен с изсечената в скала Богородица с малкия Христос на ръце.

За нея и нейното въздействие има много легенди и причудливи разкази. Само вярващите могат да потвърдят нейната чудодейна сила.

Altai


image0 (9K)