ИЗБРАНИ

189 души са най-засегнатите от хакерската атака срещу НАП

След хакерската атака в Националната агенция за приходите най-много информация е разкрита за 189 души. Това съобщиха от ведомството и допълват, че няма необходимост близо 4-те милиона българи, чиито лични данни са изтекли противозаконно, да сменят личните си карти.

От приходната агенция поясняват, че ще се свържат персонално със 189-те души, за които е изтекла най-много информация. Тя е комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл, допълват от Агенцията.

Предстои и публикуването на приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни за всички. То ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна – само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, допълват от НАП, цитирани от Дир.бг.

В момента в Агенцията съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация. След приключване на проверките НАП ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Славия и Арда се занулиха на Овча Купел

"Белите" вече са без шансове за седмото място...

един час ago

Возим се на влак по нови цени от утре

Скокът на някои от билетите е 20%...

2 часа ago

Почина депутатът от ПП-ДБ Петя Ставрева

Тя бе председател на ПП "Обединени земеделци"...

2 часа ago

Великденското завръщане: Тежък трафик по магистралите с леки инциденти

Няколко леки катастрофи има на АМ "Тракия"...

2 часа ago

Кой ще победи на 100 м – Мбапе или Юсейн Болт?

Спринтьорът хвърли ръкавицата към футболиста на ПСЖ...

3 часа ago

Кой доносник, кой борец… Петков семейно на плажа Корал

Направи и няколко намека по последния скандал...

3 часа ago
image0 (9K)