1987: Тази снимка се разпространи по целия свят и не остави никого безразличен.

Тази снимка се разпространи по целия свят и не остави никого безразличен. 1987 г., град Забже в Полша.
Снимката запечатва момента след 23-часова операция по трансплантация на сърце. Само си представете 23 часа при най-силно напрежение на ръцете, краката и цялото тяло, защото една малка грешка може да коства живота на пациента. И по това време все още нямаше високо прецизно оборудване, което да контролира работата на лекарите.
Операцията е извършена от висококвалифициран специалист, полски кардиохирург Збигнев Релига.
На снимката той седи много уморен и гледа индикаторите – как работи новото сърце на пациента. Умореният му асистент почива в крайния десен ъгъл.
Човекът, който лежеше на операционната маса, е учителят Тадеуш Жуткевич. През 1987 г. страда от остра сърдечна недостатъчност. По това време той вече е преживял три инфаркта. Той беше на около 60 години и всички лекари, към които се обърна за помощ, повтаряха, че на тази възраст човек не може да издържи на толкова сложна операция. Но Жуткевич вече не можеше да ходи и затова писа на доктор Релига. Само три фрази: „Аз съм учител. Имам лошо сърце. Моля за помощ. “ Лекарят се съгласи да му помогне. „Моля, елате“, отговори лекарят.
Операцията беше успешна. Учителят е живял още 30 години след нея и е напуснал този свят от старост на 91 години, след като е надживял операционния си лекар. Това се случи през септември 2017 г.
Доктор Збигнев Релига е живял 70 години, той е починал през 2009 г. Д-р Релига бил голям почитател на джаза и винаги напявал мелодии на Луис Армстронг. Затова на погребението му звучала песента „What a wonderful world“.
Има, разбира се, добри лекари, а има и много добри. Но има и такива, за които можете спокойно да кажете „Бог води ръката си“ …

image0 (9K)