НАЙ-НОВИ:

200 000 българи с увреждания може изгубят инвалидните си пенсии

Между 150 и 200 000 души с увреждания може да загубят инвалидните пенсии и социалната подкрепа, която получават. Това прогнозира председателят на сдружението на лекарите от ТЕЛК – София д-р Боряна Холевич, коментирайки новите правила за оценка на трайно намалена работоспособност, които се прилагат от началото на месеца.

[ad id=“225664″]

Намалената работоспобобност вече се определя по нова скала. В повечето случаи проценти се дават само за основното заболяване, съобщи БНТ.

„Човек, опериран от раково заболяване на дебелото черво с диабет, усложнен с диабетна полинеропатия плюс прекарал тежък инфаркт, досега е бил втора група с над 70% инвалидност. Сега вземайки само основното заболяване, което в случая сме решили, че е раковото, степента на инвалидност пада на 50%“, коментира д-р Холевич.

По думите й, ако основното заболяване на пациента носи 80%, комисията може да му даде до 20% и за съпътсващите заболявания.

ТЕЛК-ът в столичната пета градска болница работи по новите правила от началото на тази седмица. За нова експертиза пред комисията са се явили между 40 и 50 души с изтекли решения.

„Само на трима или четирима души успяхме да запазим процента. Всички останали или значително се намалява процента, или не получават никаква подкрепа, защото процентът отива под 50“, обяснява Боряна Холевич.

Хората с под 50% намалена работоспособност нямат право на ивналидна пенсия и социална подкрепа.

[ad id=“263680″]

От Здравното министерство още нямат данни колко от явилите се за ТЕЛК по новите правила са с променени проценти намалена работоспособност.

В Столичната картотека на медицинските експертизи жалби от пациенти срещу намалени проценти от ТЕЛК за момента няма. От Здравното министерство казаха, че в срок до шест месеца след влизане в сила на новите правила ще направят оценка на въздействието им. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon