Външно привика турския посланик Сюлейман Гьокче заради агитация в Турция

Турският посланик Сюлейман Гьокче е бил привикан от зам.-министъра на външните работи Бойко Мирчев на среща във ведомството, съобщи бТВ. На нея Мирчев остро е поставил въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания, съобщават от МВнР.

Турската страна е дала разрешение за разкриване на секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 26 март 2017 г., в което категорично се забранявапровеждането на политическа пропаганда на територията на Турция.

Изказванията на министъра на труда и социалната сигурност на Република Турция г-н Мехмет Мюеззиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март 2017 г., обаче нарушават това изискване и пораждат редица въпроси.

Точните му думи пред изселници са: „В този смисъл, за да може тамошната динамика да бъде силна и да върви паралелно с динамиката в Турция, беше създадена организацията ДОСТ. Тази организация ДОСТ, за да може да придобие политически динамизъм и да подкрепя всички наши събратя там, които са български граждани, за да бъде по-силен бъдещият динамизъм, ние ще ги подкрепим, и заедно ще оформим силното бъдеще.“

Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи, се казва в становище на МВнР.

Зам.-министър Мирчев е апелирал към посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и е призовал да не бъдат допускани подобни нарушения.

Срещата на Мюеззиноглу в Истанбул е след поредица от срещи в Анкара и Измир. Последната била на 5-ти март в Бурса. На нея участвал и Асан Ристемов, активист на организация „Балгьоч“. Според него министърът е настоявал просто за това нашите сънародници да участват във вота.

„Това да се тълкува като предизборна среща и че се е агитирало в полза на една политическа сила, е крайно манипулационно и ние сме крайно огорчени”, заяви той.

От ДОСТ не коментират случилото се. От Централната избирателна комисия заявиха, че ще кажат дали има нарушение, ако някой подаде сигнал. ЦИК ще разгледа друг казус, свързан с ДОСТ – участието на посланик Гьокче в клип на партията.

Министър-председателят Огнян Герджиков определи като „неуместна“ агитацията от страна на турския социален министър.

По думите му България има споразумение с Турция да се разкрият 35 секции за гласуване в южната ни съседка и в замяна те „не агитират“.

image0 (9K)