2019 година – повратна точка за употребата на пластмасови продукти

2019 година - повратна точка за употребата на пластмасови продукти

Източник: Pixabey

Пластмасовите отпадъци са глобален проблем. Тъй като повечето евтини пластмасови продукти за еднократна употреба не могат да се рециклират, а след като се изхвърлят, разграждането им отнема стотици години, те замърсяват околната среда за много дълъг период от време. В резултат на това в различни точки на земното кълбо се натрупват огромни количества пластмаса, като наличието им става притеснително високо във водите на Световния океан, където вече има плаващи острови, образувани от пластмасови отдапъци. Остатъци от пластмаса са открити в тюлени, китове, морски костенурки и птици, в риби и ракообразни, а от там и в хранителната верига на човека, отбелязва ЕП. По данни на Европейската комисия повече от 80 на сто от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Това наложи взимането на някои по-категорични мерки в борбата с пластмасовата криза.

Мерки за ограничаване на пласмасата в ЕС

На 21 май съветът на ЕС одобри въвеждането на нови ограничения за 10 продукта от пластмаса за еднократна употреба, за които съществуват заместители. Целта е да се намали количеството на най-изхвърляните предмети от пластмаса, които са и сред десетте най-често срещани замърсители по европейските плажове.

До 2021 г. в ЕС ще бъдат забранени пластмасовите вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене, чинии, сламки, клечки за уши, дръжки за балони от пластмаса, както и киселинно разградими пластмаси и съдове за храна, както и чаши от полистирен. Държавите в ЕС се споразумяха до 2029 г. да постигнат целта от 90 % разделно събиране на пластмасови бутилки, както и за най-малко 25 на сто преработка на пластмасовите бутилки до 2025 г. и 30 на сто до 2030 г.

Светът се променя осезаемо в тази посока, като не само Европейският съюз въвежда ограничения. Канада има план да се откаже от найлонови торбички, сламки и пластмасови пръчки до 2021 г. САЩ на свой ред се готвят да забранят пластмасовите бутилки в обозримо бъдеще.

В Германия забраната на съдовете за хранене за еднократна употреба, сламките или клечки за уши, изработени от пластмаса, която прие Европейската комисия, явно не е достатъчна според Герд Мюлер. В борбата срещу пластмасовите отпадъци министърът на развитието на Германия призова за незабавна забрана на пластмасовите торби.

Той се позовава на африканските страни, които вече са забранили найлоновите торбички. „Това, което Руанда, Кения и Уганда могат да направят, трябва да направим и ние“, казва Мюлер. „Не може нашата цел да бъде просто да изпратим боклука в други страни като Малайзия“, добави още той.

От следващата година и Мексико Сити също иска да покаже, че отказът от пластмасови торбички е възможен. В мексиканската столица от края на 2020 г. няма да могат да се използват найлонови торби за еднократна употреба. От януари 2021 г. пластмасовите прибори, сламките и балоните също трябва да бъдат забранени, след като градският парламент издаде такава заповед.

В търсене на решения

Освен приемането на забрани, ЕС търси и варианти как да се изработват стоки от преработена пластмаса. На 22 септември тази година над 100 представители на обществения и частния сектор подкрепиха целта до 2025 г. 10 милиона тона преработена пластмаса всяка година да се използват за производството на нови стоки в ЕС, съобщи Европейската комисия.

Предвижда се занапред пластмасовите изделия да бъдат създавани така, че да подлежат на преработка. Очаква се увеличаване на събирането на пластмасовите отпадъци и на изследванията за повторната им употреба. Обсъжда се въвеждането на възможност за следене на движението на пластмасови отпадъци в ЕС.

източник https://www.investor.bg/


image0 (9K)