2021 година: Почивните дни, работните дни

През следващата година ще работим общо 249 дни, което според статистиката е с 1 по-малко от тази година при работна седмица от 5 дни. 2021 година започна с 3 почивни дни покрай Нова година, а на работа сме от 4 януари.

Следващият почивен ден е на 3 март, когато отбелязваме Освобождението на България. Тази година обаче той се пада в сряда, което означава, че ще почиваме само тогава. Голяма почивка ни очаква чак в края на април и началото на май, когато е Великден. Там по традиция ще почиваме 4 работни дни – от Разпети петък до втория ден на Великден, включително. Датите тази година от 30 април до 3 май. Още един ден – 4 май, получаваме, защото 1 май се пада в събота, пише „Монитор“.

Следва да сме на работа на 5 май (сряда), за да почиваме отново на 6 май (четвъртък). Петък отново трябва обаче да сме на работа. Така, който желае да си почине по-дълго, може да си вземе 2 дни отпуск (5 и 7 май) и така да си оформи една доста дълга почивка от близо 10 дни. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост на 24 май тази година пък е в понеделник, което ни дава 3 почивни дни – на 22, 23 и 24 май.

В трите летни месеца юни, юли и август почивни дни няма, но пък още през септември идва следващата порция почивни дни. Около Деня на Съединението ни се събират 3 дни, с които да изпратим лятото – събота, неделя и понеделник, когато е 6 септември. За Независимостта обаче ще почиваме само на празника – 22 септември, сряда.

И така стигаме до края на годината и Коледните празници, където ще почиваме цели 5 дни – между 24 и 28 декември, включително (от петък до вторник, защото 25 и 26-ти декември се падат събота и неделя). За любителите на числата и статистиката, най-малко ще работим през май – едва 19 работни дни.

Най-много пък ще се потим през март, юни, юли, август и ноември – по 22 работни дни. Остава да си пожелаем Новата година да ни отърве от коронавируса и икономиката да тръгне нагоре, за да имаме поводи за усмивки и почивки.

 


image0 (9K)