Аквариумът с рибки действа успойкояващо и възстановяващо

Декоративните риби се отглеждат от дълбока древност. Първите данни за тях датират отпреди 2000 години в Китай. Най-старите декоративни риби са т.нар. златни. Те и червеникавите рибки са символ на богатството и щастието в китайската култура . В египетското изкуство са открити изображения на свещената риба Оксиринхус, държана в плен в правогълни басейни.

От 8780 видове сладководни риби, 2645 могат и се отглеждат в аквариум.

Декоративните рибки се събират от цял свят, като дори и в нашите ширини се срещат такива които стават за декоративни. Това са Кротушката, Слънчеватa рибка, Блескавецът, Червеноперката и други.

Рибите отглеждани в аквариум се делят на 7 вида: Харицидови, Топлолюбиви Шаранови, Сомчета, Шаранообразни, Живородки, Цихлиди и Лабиринтови.

Стъкленият аквариум се появява едва през XV век.

В сравнение с кучетата и котките, с канарчетата и папагалите рибкитеса далеч по – лесни за отглеждане домашни любимци.Те не изискват много време и най-важното – не са им необходими ежедневни грижи.

Аквариумните рибки могат да се оставят две, дори три седмици сами. Това ги прави подходящи за отглеждане от хора, които често пътуват.

Аквариумът е изключително ефектен и привлекателен като декоративен елемент в съвременните жилища. Той се явява чудесна жива картина, която въздейства не само с прекрасните си цветове, но и с екзотика.

Доказано е, че водната повърхност на аквариума овлажнява въздуха в апартаментите с парно отопление и създава условия за отглеждането на цветя. В близост до аквариума виреят и най – капризните тропични растения, като епифити и пълзящи лиан

Присъствието на аквариума с рибките има и голямо психологическо въздействие. Погледът към водата, към чудесните растения и разточителните на багри непрекъснато движещи се рибки успокоява и ускорява възстановителните процеси в човешкия организъм.

Казано накратко – отглеждането на рибки е много полезно хоби.

 


image0 (9K)