Полезни съвети

21 минути в повече сън и… забравяте за сладкото!

Спите само с 21 минути в повече и храната ви по естествен път ще стане по-здравословна, обещават британски учени от Кралския колеж в Лондон. Такива са резултатите от изследването им, публикувано в списание American Journal of Clinical Nutrition.

[ad id=“263680″]

В експеримента им участвали 42 здрави доброволци с нормално тегло, които спели нощем по-малко от осем часа. Половината от тях трябвало да в продължение на месец да спят с половин час повече от обикновено.

Всеки от участниците получил персонални препоръки за хигиена на съня, които да го направят по-здрав, качествен и продължителен. Тоест да не пият късно през деня кафе, да си лягат по едно и също време, да не заспиват гладни или преяли, да правят разходки след вечеря и т.н.

Участниците си водели хранителен дневник, в който записвали всичко изконсумирано през деня. А продължителността на съня им и скоростта на заспиване били проследявани с помощта на специални сензорни гривни, цитира американското издание сайтът po-zdravi

[ad id=“218001″]

 

В резултат 86% от участниците от „групата на продължителния сън“ успели да увеличат времето за спане средно с 55 минути, а половината от тях увеличили продължителността на съня средно с 21 минути.

Анализът на събраните данни показал, че дори такова незначително увеличение в продължителността на нощния сън довело да понижение в употребата на сладко средно с 10 грама дневно, което е приблизително една трета от препоръчваната дневна доза. Продължителният сън намалил и интереса на участниците към въглехидратите.

[ad id=“218548″]

Фактът, че по-продължителният сън води до понижена употреба на каквито и да е захари, включително и добавяните в продуктите или домашно приготвените храни, както и тези в меда, сиропите и плодовите сокове, говори за това, че толкова простичка промяна в начина на живот може наистина да помогне на хората да се хранят правилно, отбелязва Уенди Хол от изследователския екип.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Любовният ви хороскоп за май

Не бива да бързаме...

19 минути ago

Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

23 партии и 11 коалиции ще се борят за гласа на избирателите...

35 минути ago

Контрера: Археологическите разкопки около „Св. Неделя“ са зарити

Какво се случва с археологическия обект?...

един час ago

Главчев няма да взима заплата като външен министър, само като премиер

Като служебен министър-председател той получава 11 000 лева...

един час ago

Часовникът на най-богатия пътник на “ Титаник“ е продаден за 900 000 паунда

Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда...

2 часа ago

Koe e фитнес предизвикателствотото, което подлуди света?

Какво представлява и дали е подходящо за следване...

2 часа ago
image0 (9K)