Още две месеца обсъждат нов Закон за туризма

До 30 юни 2017 г. се удължава срока за обществено обсъждане на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма (ЗИД на ЗТ). Това съобщават от министерството.

По-дългото време е необходимо заради важността на документа и желанието на администрация да се насърчи създаването на ефективен и конкурентен български туристически продукт.

До този момент са получени множество предложения, които трябва да бъдат допълнително обсъдени.

Липсата на подходящи кадри – най-големият проблем на туризма ни.

Цели комплекси разчитат на нискоквалифицирана работна ръка от страни извън ЕС.

От туристическия бизнес са заявили не веднъж нуждата от изцяло нов Закон за туризма, а за да се случи това се изисква по-дълъг период от време за работа и консултации.

От министерството напомнят, че през февруари месец е взето решение за създаване на експертна група към Националния съвет по туризъм, която да работи в три направления, едно от които е именно създаване на концепция за изработването на изцяло нов закон.

Налице е изключителна подкрепа от страна на туристическия бизнес, който е готов активно да участва в изготвянето на концепцията. Има предложения и за промени в настоящия закон, свързани с неговото преструктуриране, което също ще изисква време за обсъждане, посочват още от ведомството, ръководено в момента от Стела Балтова.

Отчитат близо 6,5 млн. лв. приходи от договори за наем на морски плажове

С удължаването на срока за обществено обсъждане министерството цели да привлече още по-голямо внимание към изискванията за създаване на работещ закон, който да е резултат на открит диалог и консенсус.

източник: news.bg

 


image0 (9K)