21:44 Село Ковачевица е запазило живописната си възрожденска архитектура

To се намира в Югозападна България, община Гърмен, област Благоевград. Разположено е в Западните Родопи, на около 24 километра от град Гоце Делчев, и на около 184 югозападно от Стара Загора.

[ad id=“263680″]

През селото минава река Канина.

Според преданията, основаването на Ковачевица се свързва със заселници от Велико Търново и по-късно от Костурско, които донесли строителния занаят.  Говори се, че името на селището идва от вдовицата на местния ковач, която  наричали Ковачевица. След като мъжът ѝ починал, тя продължила работата му заедно с децата си. Хората казавали: “Отиваме при Ковачевица“. Постепенно този израз добил нов смисъл и обединил всички махали наоколо.

[ad id=“225664″]

По време на Възраждането  Ковачевица е просветен център. Селото е било и един от центровете на Вътрешната македоно-одринска революционна организация в края на XIX и началото на ХХ век.

Заради типичната си архитектура Ковачевица е обявено за исторически и архитектурен резерват. Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, като само при най-високите последният етаж е от дърво. Сградите са дву- и триетажни с издадени горни катове. Построени са през XVIII век. В приземния етаж на типичната ковачевска къща са били помещенията, в които са се отглеждали животните и се е складирала храната. На горния етаж са се намирали жилищните помещения.

kova4evica5 (1)

Сред интересните обекти за посещение в селото е църквата „Св. Никола”, построена през 1847 г. През 1900 г. към нея е изградена четириетажна камбанария.

kova4evica6kova4evica9 (1)

В селището са снимани няколко български филма, като “Мера според мера“, “Мъжки времена“ и др.

[ad id=“225664″]

Село Ковачевица е подходяща дестинация за любителите на селския туризъм и спокойствието. Те могат да се разхождат из тесните калдъръмени улички, да отседнат в типична ковачевска къща,и да се насладят на красотата и спокойствието на Родопите. В селото има множество къщи за гости и заведения за хранене, където туристите могат да опитат традиционни български ястия.

kova4evica1kova4evica3kova4evica5 (2)kova4evica9 (2)kova4evica

 

 


image0 (9K)