24-годишен сърцат даскал основал читалище „Светлина-1861” в Шипка

За трета поредна година от днес до 6-ти септември 2021 г. в двора на Етнографски музей “Чирпанлиева къща”, град Шипка, се провежда ШИПКА ФЕСТ – Дни на изкуствата и занаятите. Филмовата програма ще започне в събота в 16:00 часа в сградата на Народно читалище “Светлина-1861” и ще покаже един след друг филмите The Undamaged – за последните диви реки в Европа и язовирите, които ги унищожават; и пред-премиера на “3D DOGS” – детско криминале, с представяне от режисьора Димитър Шопов. Днес ви разказваме за едно от наистина първите читалища в България.

Дни на изкуствата и занаятите събират народа в Шипка до 6 септември

Народно читалище „Светлина-1861” е едно от първите читалища в България, с богата и добре съхранена история.

Основано през 1861г. по инициатива на 24-годишния родолюбив даскал Христо Караджов, то става основата на духовния живот на шипченци. Още през 1871 г. читалищните деятели изнесли с шумен успех представлението на популярната по това време пиеса „Многострадалната Геновева”.

Театралната и цялостната читалищна дейност е в непрекъсната борба с чорбаджиите, които знаели, че масовата просветна дейност не е в техен интерес. Борбата продължава до руско-турската освободителна война, когато читалището изчезва в пламъците, за да се възроди
отново в сградата на новопостроеното след войната училище.

С богатата си традиция и интензивния си живот читалище Светлина е духовно средище не само за шипченци. Носела се е славата на талантливия театрален състав, събрал няколко поколения на сцената, на песнопойците от четиригласния хор и вокалните групи, на талантливите танцьори. В читалището се създава и картинна галерия с творби на талантливи художници от Шипка.

Читалищните дейци запазват от разрушаване възрожденската къща в центъра на Шипка и я превръщат в етнографски музей „Чирпанлиевата къща”. За 100 годишния си юбилей, читалището получава орден „Кирил и Методий”.

Последните години на икономически трудности и несигурност се отразиха на дейността на читалищата в цялата страна. Шипченската читалищна сграда с уникалната си архитектура, построена със средствата и труда на шипченци през 1959г, е оставена да се руши, поради липса на средства за поддръжка и ремонти.

Днес читалището продължава да живее в сградата на старото училище, където се е изиграла първата театрална постановка. Поддържа художествено- творчески колективи със стойностни репертоари и много сърцати самодейци, отзоваващи се на всички покани за участия. Носители са на престижни национални награди.

Читалището работи с всички възрастови групи от населението, както и с всички институции на територията на град Шипка. Разполага с голяма библиотека с над 31 000 тома и редовни читатели.

Гордост за читалището е и Художествената галерия Христо Песев. Вече 154 години

Народно читалище „Светлина-1861” е духовният светилник в град Шипка.

 

(Visited 17 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)