Защо се събуждате често през нощта?

Рязкото събуждане по време на сън може да е показател за наличието на здравословен проблем.

По-голям процент от хората се будят по няколко пъти на нощ за секунди, което не се осъзнава. По този начин организмът проверява дали околната среда е безопасна по време на дългата нощна почивка.
[ad id=“225664″]
При наличие на здравословен проблем нарушаването на съня се регистрира от съзнанието, което предизвиква рязко събуждане.

При муксулни крампи на краката е една от често срещаните причини за нарушаване на съня. Те се дължат на натрупване на излишни мазнини или приемане на медикаменти, като статини. Американско проучване гласи, че рискът от появата на мускулни спазми и болки е с 20% по-голям при прием на медикаменти, понижаващи холестерола.
[ad id=“225664″]
Според специалисти статините засягат нивата на ензимите в мускулните клетки, които са жизнено важни за функцията на мускулите. Дисбалансът на ензимните нива предизвиква спазъм.

Причина за рязкото събуждане, придружено с обърканост, относно мястото на което се намира спящият е сънната апнея. Това е хронично заболяване, което води до затруднено дишане по време на сън. Характерно за сънната апнея е силното хъркане.

Други причини могат да бъдат и нощните главоболия, които нарушават качеството на сън. Това е оплакване, което засяга главно хората над 50-годишна възраст.  Все още обаче не е ясна причината за това главоболие.
[ad id=“225664″]
Събуждането от тъпа болка в челюстта може да се дължи на скърцане със зъби, болки в ушите и главоболие.


image0 (9K)