Доброто настроение повишава ефекта от противогрипната ваксина

Британски учени откриха, че доброто настроение в деня на поставяне на противогрипна ваксина увеличава  позитивният ефект върху имунната система.

Ваксините срещу грип се смятат за ефективни в порядъка на 17% до 53% при възрастните и 70% до 90% при младите хора.
[ad id=“225664″]

Британските учени са първите, които разглеждат ефекта на психологични и поведенчески фактори върху действието на ваксините. Екипът от учени е правил проверка на настроението, физическата активност, хранителния режим и съня на 138 човека три пъти седмично в продължение на 6 седмици.

За да установят колко добре е подействала ваксината, те измерват броя на антитела в кръвта на доброволците 4 и 16 седмици след поставянето й. Установили са, че от всички фактори единствено доброто настроение през 6-седмичния период е било индикатор за това какъв успех ще има ваксината – колкото по-добро е настроението, толкова повече антитела има в кръвта.
[ad id=“225664″]
Доброто настроение в самия ден на поставяне допринася за увеличение нивата на антитела с от 8% до 14%. „Ваксините са невероятно ефективен начин за намаляване на вероятността от заразяване с инфекциозни болести. Способността им да защитават от болести се повлиява от това колко добре работи имунната система на отделния човек“, заяви проф. Кавита Ведхара от Университета в Нотингам.
[ad id=“225664″]

„От много години знаем, че редица психологични и поведенчески фактори като стрес, физическа дейност и режим на хранене влияят на това колко добре имунната система работи и тези фактори също влияят на това колко добре ваксините защитават срещу болести“, допълни проф. Кавита Ведхара.


image0 (9K)