На този ден, преди 114 г. е роден създателят на компютъра Джон Атанасов

На днешния ден е роден Джон Винсънт Атанасов. Той е американски гражданин от български произход. Атанасов е математик, физик и електроинженер от български произход, създател на първия цифров електронен компютър.

Роден на 4 октомври 1903 г. близо до град Хамилтън, щата Ню Йорк. Той е първото от десетте деца на български емигрант от ямболското село Бояджик.
[ad id=“225664″]

Висшето си образование получава в щатския университет – Флорида, магистърска степен получава  в щатския университет на Айова и е докторант по философия в университета на Уисконсин.

Джон Атанасов се връща в щатския университет на Айова в град Еймс, където работи до 1945 г., първоначално като преподавател по математика, а по-късно и по физика.

Към края на 30-те години на XX век той е един от учените, които търсят технически начин да се улесни решаването на големи системи алгебрични уравнения. Отхвърля аналоговите машини като твърде бавни и неточни и съсредоточава проучванията си върху използването на цифрови електронни компоненти.
[ad id=“225664″]

През декември 1939 г. заедно със своя сътрудник Клифърд Бери създава прототипа на първата електронноизчислителна машина (ЕИМ), напълно завършена е през 1942 г.

Използвани са четири изцяло нови за времето си принципа на действие: двоичен цифров код, памет, с която може да се чете и записва многократно, логически схеми като елементи на програмите и електронни елементи за носители на данни.

1945 г. той посвещава остатъка от професионалния си живот на множество правителствени и индустриални проекти, като същевременно ръководи две компании, основани от самия него.

През 1941 г. Атанасов показва проекта си на Джон Мокли, който се интересува от него. Четири години по-късно Мокли заедно с Дж. Проспър Екърт-младши патентоват ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) и стават известни като създателите на първата автоматична електронна цифрова изчислителна машина.
[ad id=“225664″]

Джон Атанасов оспорва патента. Води продължителен съдебен процес и е признат за създател на компютъра през 1973 г. „Екърт и Мокли не са изобретили първия автоматичен електронен цифров компютър, а са извлекли основната идея за него от Джон Атанасов”, гласи заключението на съда.

През 1970 г. Джон Атанасов е поканен в България от БАН и му е връчен орден „Кирил и Методий” – първа степен. Това е първата му награда и знак за обществено признание.

Едно от най-голямото си отличие през живота Джон Атанасов получава от ръцете на президента Джордж Буш – Националния медал за наука и технология на САЩ.

Ученият е известен като „баща на компютъра”. Умира на 91-годишна възраст през 1995 г.


image0 (9K)