Как Стара Загора ще отбележи Деня на народните будители 1 ноември

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Община Стара Загора е подготвила редица събития за празника, когато се прекланяме пред делото на българските просветители, книжовници, революционери, допринесли за възраждането на българския национален дух, на образованието и книжовността.

[ad id=“255238″]

Заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев по повод 95 години от смъртта му ще отслужи Старозагорският митрополит Киприан на 1 ноември от 9.00 часа в  „Храм Св. Теодор Тирон“. Тържественият общоградски ритуал започва в 11.00 часа пред паметника на митрополита.

[ad id=“225664″]

На тържествена церемония в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ днес от 18.00 часа ще бъде връчена наградата „Анастасия Тошева” на Община Стара Загора, с която се отличават заслужили просветни дейци.  Ще бъде връчена и наградата на Съюза на учените „Будител на Стара Загора”.

Лекция „Памет за будителите” с презентация за ученици, посветена на просветители и обществени дейци, свързани със Стара Загора като Александър Екзарх, Захарий Княжески, Теофано Попова, Анастасия Тошева, Атанас Иванов, Димитър Наумов, Митрополит Методий Кусев, ще се проведе също днес в Регионалния исторически музей, зала № 33.

Юбилейна ретроспективна изложба „Иван Милев /1897-1927/“ – посветена на 120 години от рождението на художника ще бъде открита от 18 часа в  Художествената галерия.


image0 (9K)