26-годишен германец е осъден на 17 г. затвор за убийство в Златни пясъци

26-годишният германец Максимилиан Ш. получи сериозна присъда, за това че на 10 август 2021 година умишлено умъртвил свой сънародник в курорта Златни пясъци, съобщават от пресслужбата на варненския окръжен съд. Престъплението е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Съдът му наложи наказание 17 години „лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален строг режим.

Максимилиан Ш. се възползва от правото си да поиска съкратено съдебно следствие при разглеждане на делото, като даде съгласие да не се провежда разпит на всички свидетели и вещи лица.

Така на днешното съдебно заседание бяха изслушани само три вещи лица, а съдържанието на всички други протоколи от разпити на свидетели и експертни заключения от досъдебното производство бяха приобщени и взети предвид от съда при постановяване на присъдата.

Максимилиан Ш. и жертвата Вилхелм М. били част от компания, пристигнала на 30 юли 2021 г. в курорта Златни пясъци за планирана лятна почивка. В Германия двамата мъже работели заедно от около месец и половина и още от самото начало станали приятели.

По време на почивката, двамата не спирали да пият алкохол, признал подсъдимият. На 9 август, част от групата се събрала в една от хотелските стаи, пили различни спиртни напитки, след което се отправили към крайбрежната алея, за да се срещнат с други свои познати.

Максимилиан Ш. и 33-годишният му приятел се върнали в наетия апартамент в ранните часове на 10 август. Били пияни и доста шумни.

Останалите обитатели на хотелската стая и администраторът на хотела им направили забележки да бъдат по-тихи, но без резултат.

Около 04:50 ч. двамата напуснали апартамента. На иззетите записите от намиращите се в района видеокамери и пуснати по време на съдебното заседание, се вижда как мъжете първоначално вървят прегърнати, а не след дълго падат на пътното платно.

След като се изправят, Максимилиан блъска приятеля си и той отново пада на земята. Тогава подсъдимият започва да му нанася множество удари с ръце и крака в горната част на тялото и най-вече в главата.

Пред съда 26-годишният мъж обясни, че помислил, че приятелят му е изпаднал в безсъзнание, но го оставил на паркинга пред хотела.

Още по темата

20 апр 2023 21:30

6

11 авг 2021 11:14

27

10 авг 2021 15:04

45

3 юли 2018 15:00

19

На връщане събул обувките си, защото били мръсни и в кръв, и след като опитал да почисти дрехите, легнал да спи.

Обезобразеното тяло на убития било открито от румънски турист, който извикал полицейски екип. А едната кървава маратонка била намерена в съседен имот.

При направената аутопсия е било установено, че убитият е бил в тежка степен на алкохолно повлияване, допълват от съда.

Съдебно-медицинската експертиза на Максимилиан Ш. показва, че той е бил в състояние на обикновено алкохолно опиване – лека към средна степен. Налице са данни за употреба на психоактивни вещества. Той е многократно осъждан в Германия – за принуда, за управление на автомобил без шофьорска книжка, палеж и контрабанда на оръжие.

След произнасяне на присъдата днес, Максимилиан Ш. заяви, че би искал да изтърпи наказанието си в Германия.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

https://www.dnes.bg/

(Visited 84 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.