Утре е голям християнски празник!

На 8 ноември, по стар български обичай се празнува Архангеловден (Рангелов ден).

В българските вярвания Свети Рангел (преиначен на Архангел Михаил) олицетворява смъртта.

Народният фолклор го представя като красив, млад момък, който изважда душата с нож или сабя от тялото на човек.

[ad id=“225664″]

Макар да е нарамен с тежка задача, народните вярвания представят светията като състрадателен и справедлив – смята се, че е глух – за да не чува жалбите на осиротелите. Казват, че, ако мъртвият си отива с усмивка, значи свети Рангел му е дал ябълка, а ако умира в конвулсии, светията му е подал да изпие горчива чаша.

Според вярванията, след като извади душата, светията, наричан още и Душевадника, отвеждал душата в отвъдното, където го чакал Св.Петър. Заедно премервали на везните греховете на душата и после я изпращали в Райската градина или във вечните мъки на Ада.

[ad id=“255238″]

Почитането на светеца-покровител е един вид надхитряване на съдбата, защото закрилник на празника (живота) става смъртта в лицето на Архангел Михаил. Вярва се, че почитането на покровителя на мъртвите ще осигури здраве и добър живот на живите, че ще му е по-леко на човек, когато дойде неговия ред да го навести.

На Рангелов ден се правят общи трапези. В чест на светеца – покровител на мъртвите, се коли курбан – обикновено мъжко животно – овен или шиле.

Жените приготвят обреден хляб  (рангелов хляб), „боговица“ (богова пита). Обредният хляб в чест на светеца се разчупва над главата на най-възрастния мъж в къщата. След това той полива хляба с вино и измолва светците за благословия с думите “Свети Архангеле, свето Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”. Обичай е било да се раздава жито, като всеки го поемал с две ръце и изричал: “Колкото зърна, толкова купи и здраве”.

Традиционно на трапезата  за Архангеловден присъстват ястия с овнешко, шилешко, пилешко -гювечи, ябълки и други сезонни плодове, жито, фасул, овнешка пастърма, червено винце и, разбира се, обредна пита.

След Архангеловден българския народ вярвал че започват „Мратинци“, Вълчите празници“ . Подобно на „Мишкин ден“ се спазвали обичаи, които да предпазят хората от злини.

[ad id=“225664″]

На този ден имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка .


image0 (9K)