България

Естествено присъщата роля на жените за установяването на демокрация, правосъдие и човешки права

Попитахме Марияна ЗАХАРИЕВА, икономист по образование, майка по призвание, специалист Развитие по професия и член на Областния клуб на Жените към ПП ДСБ – Варна по желание, какво е според нея мястото на жените в политиката.

[ad id=“255238″]

– Ако въпросът бе просто имат ли място жените в политиката, аз бих отговорила категорично с „ДА“, аргументирайки се с фундаменталната ценност за равнопоставеност между половете във всички сфери на обществения и личния живот.

Какво е това място? Безспорна е ролята на жената в семейството, в бизнеса и в обществото. Очевидна е значимата ни роля на балансьор (умението да търсим хармония е изграждано хилядолетия). Приносът, идеите, гледната ни точка и по отношение на формулирането на акцентите в политиките за жените и семейството, са основополагащи. Аз лично виждам ролята на жената при функционирането и развитието на обществото, не само като пазителка на дома, а и като важна общественозначима фигура в политическия живот. Днес домът и политиката са по-свързани от всякога. Естествено присъща на жените е ролята им, волята им, за установяването на демокрация, правосъдие и човешки права. 

– Кога и защо станахте член на Клуба на Жените в ДСБ?

Преди повече от една година беше създаден Националния клуб на жените към ПП ДСБ. Една от основните цели на клуба е да даде възможност за разгръщане на потенциала и обединяване на усилията на всички заинтересовани, дясномислещи жени, готови да споделят своя професионален опит, умения и личностни качества в изработването на политики, касаещи цялото българско общество. Стремежът на Националния клуб на жените е да се утвърди, като сигурен партньор в изработването на стратегически планове и устойчиви решения, както в национален, така и в европейски план. Конкретните теми, по които дамите от клуба работят активно , както на национално , така и на местно ниво, са :

1.Гъвкавото майчинство

2. Дългосрочна грижа;

3. Социална политика и социално предприемачество

4. Кариерно ориентиране.

В подкрепа на дейността се организиранат и участия в различни кампании и активности, както и участия в благотворителни каузи по сходни на клуба теми.

Аз съм член на Клуба на Жените към ПП ДСБ още от учредяването на Областния клуб във Варна. Припознах в него обединение на дясномислещи дами с активна гражданска позиция и воля да я отстояват , а това отговаря в голяма степен на моите ценности и политически възгледи. Освен това си дадох сметка, че не искам повече да наблюдавам безучастно случващото се около мен и всъщност съм адски мотивирана да действам, за да променя нещата, с които не съм съгласна. Станах член на клуба на жените към ПП ДСБ, защото имам желание да съм полезна и обществено ангажирана с разрешаването на огромни (според мен) проблеми, като повсеместната корупция, обезценяването на иманентните морални ценности, липсата на върховенство на закона и т.н. Защото в клуба усещам подкрепата и силата и на други жени, като мен, които всеки ден отстояват идеите и принципите си и балансират между кариера, семейство и бизнес – успешно. И защото вярвам, че ние българските демократични жени , ангажирайки знанията, уменията, опита и креативността си, влагайки частица от душата си в името на обща кауза, можем да създадем едно чисто, справедливо и хармонично общество, в което да отглеждаме и възпитаваме децата си, в което да живеят спокойно и достойно нашите родители, общество – установено на основата на правосъдие, човешки права и демократични цености.

– Привикна ли съвременният свят към явлението жена-политик?

[ad id=“255238″]

– Все още върви по пътя на приемането – някъде по-бавно, другаде – тичайки. И за това още по-силно вярвам, че днес мотивирането и подкрепата на жените-политици у нас да развият своя лидерски потенциал, е от изключителна важност, защото това е предпоставка за запазване на стабилността и баланса на българския политически терен. Нещо повече, световни изследвания доказват, че когато в политиката на една страна жените-политици са на водеща позиция и като брой са над 1/3 от действащите политици, обществата са по-добри за живеене, а политиките – не агресивни, прагматични, устойчиви и адресирани към бъдещето. Политики, които са належащо нужни за жизнеността на държавата ни като част от цивилизацията на Европа.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Таро прогноза за 6 – 12 май

Ето какво показват таро картите...

21 минути ago

Арх. Здравков: ЦСКА все още няма разрешително за строеж

Жалба бави издаването му за строеж на новия стадион...

55 минути ago

Славия и Арда се занулиха на Овча Купел

"Белите" вече са без шансове за седмото място...

3 часа ago

Возим се на влак по нови цени от утре

Скокът на някои от билетите е 20%...

3 часа ago

Почина депутатът от ПП-ДБ Петя Ставрева

Тя бе председател на ПП "Обединени земеделци"...

3 часа ago
image0 (9K)