Най-големият диамант е продаден за 34 млн.долара!

Най-големият диамант, предлаган някога на търг, беше продаден в Женева за рекордните близо 34 млн. долара, съобщи аукционна къща „Кристис“, цитирана от АФП.

[ad id=“225664″]

Изключително редкият брилянт с тегло 163,41 карата, който е част от огърлица от изумруди и диаманти, наречена „Ди арт ъв Гризогоно“ (на швейцарската бижутерска фирма „Де Гризогоно“), беше продаден за 33,8 млн. долара, включително таксите и комисионите, казаха от „Кристис“.

Брилянтът, който е с изключително качество и бистрота, е изработен от 404-каратов диамант, намерен миналата година в Ангола. Това е най-големият необработен диамант, добит в страната и 27-ят по големина в света. Камъкът е бил обработван три седмици от екип от 14 бижутери.

[ad id=“255238″]

Друга ценност, предложена на вчерашния търг – 19-каратов розов брилянт, наречен „Гран Мазарен“ („Великия Мазарини“), красил короната на редица френски монарси, включително Луи XIV и Наполеон – беше продаден за 14,5 млн. долара. „Кристис“ очакваха да получат за него между 6 и 9 млн. долара.

Брилянтът принадлежал на италианският кардинал и дипломат от 17-ти век, а също голям колекционер на предмети на изкуството Джулио Мазарини – пръв министър в двора на френските крале Луи XIII и Луи XIV. Малко преди смъртта си Мазарини го предал на Краля-слънце, а Луи XIV. украсил с него короната си.
Източник:dariknews.bg

(Visited 35 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)