Митът за мъжката фертилност?

Най-голямата заблуда е, че мъжете остаряват и нищо не се променя. Мъжете имат чувството, че каквото и да правят, нещата ще са същите. Това изобщо не е вярно. С напредването на възрастта мъжката способност за оплождане намалява.

[ad id=“225664″]

В проучване, публикувано в списание Fertility and Sterility, изследователите интервюирали около 2000 жени относно това колко време им е отнело, за да забременеят.

При жени на възраст 35 и повече години с партньори на 45 години и повече им отнело пет пъти повече време от на жени, чиито партньори са на 25 и по-малко години.

Изследователите проучили и въпроса как стоят нещата при жени, забременели на 25 и по-малко години с партньори на 45 и повече години. Отново резултатите показали, че на тези двойки им отнело четири пъти повече време да забременеят, което означава, че възрастта на мъжа е също важен фактор независимо от възрастта на жената.

[ad id=“263680″]

По какво се различават биологичния часовник на жената от биологичния часовник на мъжа?

Разликата е наистина голяма. Нивата на естрогена при жената рязко спадат, веднага щом тя достигне определена възраст и това спадане е необратимо. Нивата на тестостерона при мъжа
спадат след 25-годишна възраст, но нивата му никога не спадат толкова ниско колкото нивото на сексуалния хормон при жените.

Другата причина е, че жените на определена възраст навлизат в период на менопауза, а мъжете обикновено произвеждат сперма през целия си живот. Ето затова не е необичайно, много възрастни мъже да имат деца.

По какво си приличат биологичните часовници на мъжа и жената?

С напредването на възрастта намалява производството на естроген при жената, намалява и способността й да зачева. Увеличава се също така риска от генетични проблеми при бебето. При мъжете с напредването на възрастта намалява производството на тестостерон, съответно намалява и способността за оплождане. Повишава се шансът възрастните мъже да имат деца с генетични проблеми.

Само фактът, че мъжът може да произвежда сперма, не значи сам по себе си, че тази сперма е
качествена. С напредването на възрастта обема, подвижността на сперматозоидите и качеството на спермата като цяло се влошава.

През 2001г. сп. Fertility & Sterility публикува един от най-големите, правени до днес, прегледи относно мъжката фертилност. Според него спермата на мъжете между 30 и 50 години се влошава, като средните показатели са следните: около 30% влошаване в обема на спермата, 37% по-бавни сперматозоиди и пет пъти по-голяма вероятност сперматозоидите да са деформирани. Формата на сперматозоидите е важна, понеже има връзка с генетичното съдържание. При сперма с голям брой деформирани сперматозоиди, рискът от генетични аномалии се повишава.


image0 (9K)