Андрей Ковачев: Ако ЕС не даде шанс на Западните Балкани, ще го сторят други геополитически играчи

„Ако ЕС не даде перспектива на Западните Балкани, то други геополитически играчи като Русия, Турция и Саудитска Арабия не спят икономически.“ Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев пред журналисти в Европейския парламент.

[ad id=“225664″]

„Една нестабилност на Западните Балкани се пренася като нестабилност на целия Европейски съюз. Да не говорим, че други геополитически играчи като Русия, Турция, Саудитска Арабия и Китай не спят икономически и ако ЕС не е като перспектива пред Западните Балкани, то влиянието на тези други играчи ще се засилва, което смятам, че не е добре за ЕС. Защото това са европейски страни – на нашия континент, и най-доброто е да бъдем заедно в европейската общност“, каза още Ковачев, предаде „Фокус“.

[ad id=“263680″]

Евродепутатът обясни, че във връзка с темата за Западните Балкани вчера е провел среща с премиера на Албания и с външния министър на Косово.

„С премиера на Албания обсъждахме две важни теми – подпомагане на европейската интеграция на Албания и започване на преговори за членство в ЕС, които ще започнат през май в София на срещата на високо равнище в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. А с външния министър на Косово обсъдихме създаването на българска общност там. За Косово е важно и като единствената страна, останала без визова либерализация, това да се промени, и гражданите й да могат да пътуват без визи към ЕС“, обясни Ковачев.

[ad id=“236993″]

Той коментира и темата за името на Македония, като поясни, че ролята на България е да вдъхне кураж на премиера Ципрас и на премиера Заев, за да решат този спор.

По думите на евродепутата отношението на Брюксел към работата на Българското председателство до момента е положително и изрази надежда, че тези нагласи ще се запазят до края.


image0 (9K)