Над 3000 възрастни чакат място в старчески дом!

3600 възрастни у нас чакат за място в старчески дом, показват данни на Националната стратегия за дългосрочна грижа за 2018 – 2021 г.

[ad id=“225664″]

Най-голям наплив има за легло в специализирана институция за хора с психически разстройства, умствена изостаналост и деменция. „В тези институции някой трябва да умре, за да се освободи място“, коментираха социални работници, предаде „Монитор“.

image0 (9K)

В края на май 2200 възрастни са били в списъците влизане в някои от 54-те дома за хора с деменция, психически или ментални проблеми. В същия момент 240 от тези чакащи са били настанени в психиатрични болници.

[ad id=“263680″]

Това са лица, настанени преди повече от година в психиатрия и които нямат нужда от активно лечение. Те не могат да бъдат изписани поради липсата на жилище, на близки или роднините им не желаят да се грижат за тях се казва в плана за изпълнение на стратегията. Една от промените, която се предвижда в бъдеще, е изграждане на междинни интегрирани здравно-социални услуги между болниците и старческите домове. При постъпването на самотен възрастен в лечебно заведение медиците ще сигнализират дирекциите „Социално подпомагане“ за човек в нужда. Така още докато възрастните са в болница, социалните служители ще търсят в каква услуга да ги настанят.

Планът за изпълнение на стратегията за дългосрочна грижа предвижда още в следващите 3 години да бъдат закрити 10 от институциите за хора с увреждания, в които не се полагат добри грижи за възрастните. За настанените в тях около 750 възрастни ще бъде направена индивидуална оценка на потребностите. Социалните ще търсят възможности част от тях да бъдат върнати при близки и роднини. Тези, които не могат да бъдат реинтегрирани в семейството си или нямат такова, ще бъдат настанени в къщички, в които ще живеят с още 10 – 12 човека.

[ad id=“225664″]

Според плана в следващите 3 години ще бъдат изградени 6 нови дневни центъра за хора с деменция и още 68 за хора с различни психически разстройства. Изграждането им ще струва над 41 млн. лв., осигурени от оперативна програма „Региони в растеж“.

В дневните центрове над 2000 нуждаещи се ще получават почасови услуги от рехабилитатори, социални работници, логопеди и психолози. Други 17 000 хора с увреждания пък ще получат помощ от същите специалисти в дома си.
Източник:dunavmost.com

(Visited 19 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!